Címkék

Szegedi zsinagóga

Mazsihisz hírek / 2023. Május 22. / 15:12

Szeged: „Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat”

Nagy sikerrel zajlott le az 1903-ban átadott szegedi Új Zsinagóga felavatásának 120. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat a múlt hétvégén. A Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, Buk István és a hitközségen szolgáló rabbijelölt, Kendrusz Attila által szervezett, több napos rendezvénysorozaton sokan vettek részt, a múlt péntek esti szombatfogadáson csaknem nyolcvanan jelentek meg, ott volt a Mazsihisz új elnöke, dr. Grósz Andor is.

Élet + forma / 2023. Május 17. / 16:58

Szombatfogadáson is részt vehet a nagyközönség Szegeden

Éppen 120 évvel ezelőtt avatták fel a szegedi új zsinagógát. Az évfordulót háromnapos programsorozattal ünnepli a Szegedi Zsidó Hitközség, amely során Kendrusz Attila vallási vezető a régi és új zsinagóga érdekességeiről mesél majd a látogatóknak. Sőt, szombatfogadáson és -búcsúztatáson is részt vehet majd a nagyközönség.

Mazsihisz hírek / 2023. Május 17. / 12:11

Már láthatók a Mazsihisz által visszavásárolt kegytárgyak a szegedi új zsinagógában

Hosszú kutatómunka eredményeként sikerült fellelni azokat az antik tóraékszereket, amelyeket még az első szegedi zsinagógában használtak, de amelyeket elloptak, így több évtizedre eltűntek. A Mazsihisz által visszavásárolt kegytárgyak a héten megérkeztek Szegedre, és már láthatók az új zsinagóga előterében.

Zsidó világ / 2023. Május 09. / 12:01

120 éves a Szegedi Zsinagóga: két napos ünnepséggel emlékezünk

Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke és Kendrusz Attila vallási vezető közösen ismertette a május 18-án, csütörtök este kezdődő kétnapos ünnepség részleteit. Péntek este felekezeti hovatartozás nélkül mindenkit szeretettel várunk az ünnepi istentiszteletre, ami a terveik szerint sokkal nyitottabb, szabadabb lesz, mint a „hagyományos” istentiszteletek. – Bízunk abban, hogy tele lesz a zsinagóga, szeretettel várunk mindenkit – mondta Kendrusz Attila.

Hírek, lapszemle / 2023. Április 21. / 11:20

Szeged: mécsesekkel emlékeztek a diákok a holokauszt áldozataira

A Kőrösy József Közgazdasági Technikum minden évfolyamából jelentkeztek diákok a csütörtöki zsinagóga-látogatásra, amelynek keretében Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője kalauzolta végig a fiatalokat a szemet gyönyörködtető szecessziós imaházon. A program elején megemlékeztek a diákok a holokauszt áldozatairól, az Új Zsinagóga előcsarnokában található mártír emlékhelynél gyújtottak mécseseket.

Kultúra / 2023. Február 09. / 17:29

Gyarmati Fanni naplója Szegeden Hámori Gabriella előadásában

Az elmúlt évek egyik legnagyobb irodalmi szenzációja Radnóti Miklósné Gyarmati fani 1935 és 1946 között írt naplójának megjelenése volt. Szinte a naplók kiadásával egy időben Hámori Gabriella színésznőben megfogalmazódott, hogy szeretne ebből a lenyűgöző anyagból előadást létrehozni.