Címkék

Schweitzer József

Zsidó világ / 2023. Február 03. / 13:35

Magyar Hebraisztikai Társaság: Schweitzer-lectures – online konferencia

Folytatva az elmúlt évek hagyományát, a Magyar Hebraisztikai Társaság 2023. február 7-én, kedden, reggel 9 órától idén is megrendezi konferenciáját, amellyel a Társaság alapító elnöke, Prof. dr. Schweitzer József (1922–2015) országos főrabbi, az Országos Rabbiképző Intézet igazgatója emléke előtt tiszteleg. Az idei konferenciát a Társaság sajnos ismét online formában szervezi meg.

Kultúra / 2022. Október 21. / 12:53

A hét műtárgya: Leonard Freed fotói Kádár-kori széder-estékről

– Ezen a héten új szerzeményeket mutathatunk be: Leonard Freed, a Magnum fotóügynökség fotósának a Kádár-kori Budapesten készült felvételeit. Az 1979-ben és 1985-ben fotografált képeken feltűnnek Scheiber Sándor főrabbi, Schweitzer József főrabbi, Löwy Tamás rabbi és mások – tudhatjuk meg a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinjából.

Mazsihisz hírek / 2022. Október 14. / 17:35

Schweitzer József emlékezete, avagy így legyünk neológ zsidók: szerényen, de büszkén

Személyes hangú, szeretetteljes és bensőséges hangulatú megemlékezéssé vált az az emlékülés, amelyet dr. Schweitzer József születésének 100. évfordulója alkalmából tartottak tegnap a Rumbach utcai zsinagógában. A neológia egyik legjelentősebb főrabbiját többek között tanítványai méltatták, azok a mai neológ rabbik, akiket ő avatott fel, s akik ma összetartó, erős zsidó közösségek építésével szolgálják mesterük szellemiségét.

Kultúra / 2022. Október 14. / 13:26

A hét műtárgyai: Schweitzer József képei

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár pénteki magazinja ezen a héten egyetlen műtárgy helyett olyan képeket válogatott az intézmény gazdag fotógyűjteményéből, amelyek Schweitzer József életpályájához kapcsolódnak. Mint írják: a képeket végigkattintgatva szépen kirajzolódik a huszadik század második felének zsidó történelme, történetünk, sorsunk, amit Schweitzer József rabbiként, tanítóként, közösségi vezetőként végigkísért.

Mazsihisz hírek / 2022. Október 13. / 20:59

Schweitzer-emlékülés: „Hadd dicsérem a kegyes férfit!"

Dr. Schweitzer József országos főrabbi születésének 100. évfordulója alkalmából emlékülést rendeztek ma a Mazsihisz, az OR-ZSE és a Magyar Hebraisztikai Társaság szervezésében a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Az emlékbeszédek és előadások után a tanácskozás keretében adták át az idei Schweitzer-díjat és mutatták be a „Hadd dicsérem a kegyes férfit!" című, erre a centenáriumra készült tanulmánykötetet.

Megemlékezések / 2022. Október 13. / 10:50

„Az emberek érezték, hogy értük él” – Emléktábla dr. Schweitzer József tiszteletére

– Dr. Schweitzer József papként, emberként és felelősségteljes vezetőként hűséges pásztora volt a megtizedelt nyájnak. Nagyon jó döntésnek tartom, hogy kerületünk lakossága elé őt állítottuk példakép gyanánt, hiszen szellemiségét, életfelfogását és életútját követendő példának tartjuk – hangsúlyozta Tóth József polgármester azon a megemlékezésen, amelyen emléktáblát helyeztek el az egykori országos főrabbi tiszteletére.

Megemlékezések / 2022. Október 05. / 20:19

Emlékülés prof. dr. Schweitzer József (zc”l) tiszteletére – meghívó

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem és a Magyar Hebraisztikai Társaság ünnepélyes emlékülést szervez prof. dr Schweitzer József (zc”l) születésének 100. évfordulója alkalmából díjátadással és könyvbemutatóval egybekötve, 2022. október 13-án, csütörtökön 16.30 órától a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Megemlékezések / 2021. Február 05. / 11:42

Azt kell keresnünk, ami összeköt, és nem azt, ami elválaszt – Schweitzer Józsefre emlékezünk

Schweitzer József 1922 október 13-án született Veszprémben. „A lehető legtöbb megértést kell tanúsítanunk egymás iránt.” – A hat éve elhunyt néhai országos nyugalmazott főrabbira, Schweitzer Józsefre emlékezünk.

Megemlékezések / 2020. Október 13. / 08:00

Milyen egy neológ rabbi? 98 éve született Schweitzer József

Legyél bölcs, művelt, nyitott és szelíd. Idézz fejből latinul Horatiust, magyarul Arany Jánost és héberül a prófétákat, legyen számodra ez egyetlen világ. És figyelj oda csendesen tűnődve a híveidre, ne szolgálj soha mást, csak őket és a Jóistent. Pont úgy, ahogy Schweitzer József tette.

Nagy elődeink / 2019. Május 24. / 14:51

Nagy elődeink: Dr. Schweitzer József főrabbi (1922-2015)

Dr. Schweitzer József, a magyar neológ rabbik egyik legnagyobb képviselője 1922-ben Veszprémben született, és 2015-ben Budapesten hunyt el. Személyisége, és több évtizedes, rabbiként végzett munkája nemcsak a zsidó közösségben tette ismertté és vívott ki számára tiszteletet, hanem a magyar vallási életben és közéletben is. Felbecsülhetetlen érdemei voltak a vallásközi párbeszéd előremozdításában, és a zsidó értékek széles körű megismertetésében.