Címkék

Sávuot

Hírek, lapszemle / 2023. Május 28. / 12:38

Gábor György: A pünkösd a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe

– Mint a keresztény ünnepek többsége, eredetileg a pünkösd is zsidó ünnep volt, a Sávoúté, ami a tóraadás ünnepe, és aminek jelképes kifejeződése az egész éjszakai tanulás – mondja dr. Gábor György, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) professzora az ünnep apropóján a Hírklikknek adott interjújában.

Zsidó világ / 2023. Május 25. / 12:15

Ma este ránk köszönt Sávuot, a Törvényadás ünnepe

Ma este beköszönt a hetek ünnepe, héber szóval a Sávuot, a kinyilatkoztatás napja. Mint minden más ünnepre, erre is előkészít bennünket a vallásunk. Az ünnep ma este 8 óra 07 perckor köszönt be és május 27-én, szombaton este 9 óra 26 percig tart. Az ünnepi időszak alatt honlapunk, Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. Minden kedves olvasónknak boldog Sávuot ünnepét és békés szombatot kívánunk!

Zsidó világ / 2023. Május 25. / 10:20

Szerdócz Ervin: A zsidósághoz visszatért pápa története

– A zsidó hagyomány kollektív betérésnek tartja a Szináj hegyi kinyilatkozást. A „megtesszük és meghallgatjuk” felkiáltással a nép magára vállalta a Tóra rendeleteit, szóbeli hagyományait és ezzel vallási identitást vállalt magára. Később a történelem produkált nagyon különös eseteket, amikor a zsidó identitás visszatérést követelt... – írja az újpesti főrabbi a hamarosan ránk köszöntő sávuót alkalmából.

Zsidó világ / 2023. Május 23. / 12:18

Sávuot – A Bálint Ház éjszakája most csütörtökön másnap hajnalig

Idén május 25-én csütörtök este 7 órától másnap hajnalig tartja a JCC Budapest – Bálint Ház hagyományos, egész éjen át tartó sávuoti eseményét, Sávuot, a Tóraadás ünnepe, ilyenkor végig tanuljuk az éjszakát – így tesszük jóvá, hogy a hagyomány szerint nem vártuk ébren a Tórát. Beszélgetünk, vitatkozunk, együtt gondolkozunk. A részvétel természetesen ingyenes.

Zsidó világ / 2023. Május 22. / 11:07

Beköszöntött sziván hónapja sok napsütéssel – Hódes Tov!

Sziván (סיון) az év harmadik, míg tisritől számítva a kilencedik hónapja. Sziván hónapját már Eszter könyve is említi, s valamiképpen az erős napsütéssel lehet összefüggésben az elnevezése, hiszen az asszír nyelvben „sivany” azt jelenti, hogy „erős napsütés ideje”. Sziván mindig harminc napos, s egyik legfontosabb jellemzője az: ilyenkor van sávuót ünnepe. Cikkünkben felsoroltuk a hónap nevezetes napjait.

Ünnepek / 2023. Május 15. / 16:37

A szabadság annak az esélye, hogy eldönthessük hova tartozunk – közeledik Sávuot ünnepe

A Sávuot az otthonlét ünnepe, mert mezőgazdasági ünnep, mint minden zarándokünnepünk, a betakarításé, az anyagi biztonságé: a „minden megvan” örömünnepe, a hazaérkezése. Egy nomád sivatagi nép letelepedéséé.

Ünnepek / 2022. Június 03. / 08:40

Szombat este beköszönt Sávuot, a Törvényadás ünnepe!

Közeledik a hetek ünnepe, héber szóval a Sávuot, a kinyilatkoztatás napja. Mint minden más ünnepre, erre is előkészít bennünket a vallásunk. Az ünnep idén június 4-én (szombaton) este rögtön a sábát kimenetele után 9 óra 36 perckor köszönt be és június 6. (hétfő) este 9 óra 38 percig tart.

Élet + forma / 2022. Május 27. / 10:07

Tanulj, vitatkozz, gondolkodj Sávout éjszakáján a Bálint Házban

A JCC Budapest – Bálint Ház idén újra élőben tartja sávuoti programját, mely során az érdeklődőkkel végigtanuljak, végigvitatkozzak az éjszakát, 2022. június 4-én, szombat estétől másnap hajnalig. Az éjszaka során lesznek talmudi viták, megosztó beszélgetések, zene, színház, de főző- és kalligráfia workshopok is színesítik majd az estét. A belépés ingyenes – szóval vitatkozzunk, beszélgessünk, találkozzunk – ez az éjszaka sohan nem érhet véget.