Címkék

ros hódes

Zsidó világ / 2023. Május 22. / 11:07

Beköszöntött sziván hónapja sok napsütéssel – Hódes Tov!

Sziván (סיון) az év harmadik, míg tisritől számítva a kilencedik hónapja. Sziván hónapját már Eszter könyve is említi, s valamiképpen az erős napsütéssel lehet összefüggésben az elnevezése, hiszen az asszír nyelvben „sivany” azt jelenti, hogy „erős napsütés ideje”. Sziván mindig harminc napos, s egyik legfontosabb jellemzője az: ilyenkor van sávuót ünnepe. Cikkünkben felsoroltuk a hónap nevezetes napjait.

Zsidó világ / 2022. December 23. / 07:36

Tévét hónap küszöbén, avagy fánkevés után jönnek a böjtök…

A zsidó naptár szerint holnap beköszönt a 29 napos tévét hónap, amelynek elnevezése az akhád „tavito” („javulás”) szóból ered. Ez arra utalhat, hogy a mezőgazdaság számára előnyös hetek következnek, legalábbis a Közel-Keleten, ahol ebben az évszakban jótékony esők hullanak. Ne feledjük, hogy tévét havában több böjt is lesz – nemhiába esszük magunkat tele fánkkal még most, hanuka idején.

Zsidó világ / 2022. Október 24. / 11:38

Holnap este beköszönt hesván hónapja – Hódes Tov!

Holnap este véget ér a 30 napos tisri hónap, és beköszönt az ugyancsak 30 napos hesván hava, amely a zsidó naptár egyik legkülönlegesebb hónapja, ugyanis a szent Szombatokon kívül egyetlen vallási ünnep sem esik erre az időszakra – kivéve etióp hittestvéreink Szigd nevű ünnepét. Ez a feltűnő eseménytelenség a magyarázata annak, hogy ezt a hónapot marhesvánnak, azaz keserű hesvánnak is szokás nevezni. De a mar nemcsak keserűt jelent, hanem azt is: vízcsepp.