Címkék

MAOIH

Zsidó világ / 2023. Október 24. / 11:06

Megemlékezés Hátám Szófér járcájtja alkalmából Pozsonyban

A közelmúltban volt a Mose Schreiber néven Németországban született, de az élete nagy részét Magyarországon leélt Hátám Szófér (1762-1839) rabbi és Talmud-tudós halálozási évfordulója, amelynek alkalmából sok zarándok ellátogatott a híres bölcs pozsonyi sírjához. Ott járt Villányi András fotóművész is, aki szép pillanatokat örökített meg kamerájával.

Zsidó világ / 2023. Augusztus 23. / 00:00

Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz: Visszakérjük, ami a miénk

A Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) nemrég beiktatott rabbija, Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz mondott beszédet azon a szimpátiatüntetésen, amelyet a budapesti Kazinczy utcai ortodox zsinagóga előtt tartottak kedden este. A rendezvényen mintegy 60-70-en vettek részt.

Zsidó világ / 2023. Augusztus 13. / 23:11

A magyarországi orthodoxok új rabbija: Rav Aryeh Mordechay Rabinowitz

Ritka ünnepi esemény helyszíne volt ma este a budapesti Kazinczy utcai Hanna glatt kóser étterem különterme: a jelenlévők azt ünnepelték, hogy Rav Aryeh Mordechy Rabinowitz (immár nem is először) befejezett egy Szijum HaSaszt, vagyis a Talmud, a szóbeli Tan és kommentárjainak tanulmányozását. A rendezvényen Rav Aryeh Mordechy Rabinowitzot egyúttal kinevezték a magyarországi orthodox zsidó gyülekezetek, valamint a Kazinczy utcai zsinagóga és intézményei rabbijává.