Címkék

Közösségi hírek

Élet + forma / 2023. November 22. / 11:54

Hanukatalizátor-díj 2023 – elindult a jelölés

Közeledik hanuka ünnepe, ami a Bálint Házban azt is jelenti, hogy Hanukatalizátor-díj! „Idén is szeretnénk díjazni a zsidó közösség csillagait, akik névtelenül, önzetlenül tesznek a közösségért, másokért. Mint mindig, most is a közösségtől várjuk, hogy megnevezzék őket, majd a második fázisban szavazzanak is rájuk.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 22. / 08:05

Pro Civitate díjat kapott Neubart István volt fehérvári hitközségi elnök 

„Pro Civitate díjjal tüntettük ki Neubart István órásmester urat, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség korábbi elnökét" – olvasható dr. Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester hivatalos Facebook-oldalán. Neubart Istvánnak szívből gratulálunk a rangos elismeréshez!

Zsidó világ / 2022. Augusztus 18. / 08:57

A 99 éves dr. Körmendi István a Zsidó Nemzeti Alap első magyar életműdíjasa

Életműdíjat kapott dr. Körmendi István, a jelenleg is praktizáló 99 éves háziorvos a Zsidó Nemzeti Alaptól (Keren Kayemeth LeIsrael – Jewish National Fund), s ezáltal Körmendi doktor neve is bekerült a zsidó történelem elmúlt száz évének legrangosabb eseményeit és legfontosabb személyeit fölvonultató Aranykönyvbe. Az oklevelet, valamint a díjat jelképező Jeruzsálem Medált a KKL-JNF képviselői adták át az ünnepeltnek.

Zsidó világ / 2022. Június 09. / 20:57

Ma lett 95 éves Darnyi Béla, Hangony utolsó zsidó lakosa, Isten éltesse!

– Hangony egy kis borsodi falu. Itt él Darnyi Béla bácsi. Ma 95 éves. Megjárta 3 lány testvérével Auschwitzot. Túlélte. Ma már egyetlen zsidóként él ott, ahol szülei, nagyszülei. Adjon a Teremtő még 25 békés és boldog évet neki! – írja Facebook-oldalán mai bejegyzésében Markovics Zsolt miskolci főrabbi, aki ma Grósz Endrével, a Miskolci Zsidó Hitközség elnökével az otthonában meglátogatta és felköszöntötte az ünnepeltet.

Kultúra / 2022. Június 07. / 10:13

Könyvheti ajánlónk a Múlt és Jövő kiadványaiból

A nagy múltú magyar zsidó folyóirat és kiadó, a Kőbányai János által vezetett Múlt és Jövő több nagyon izgalmas kötettel jelentkezik a 93. Ünnepi Könyvhétre. Alábbi összeállításunkban a MéJ új könyveiről, a kiadó kötetbemutatóiról, valamint szerzőinek dedikálási időpontjairól olvashatnak.

Zsidó világ / 2022. Május 30. / 16:52

Izrael nagykövete is ott volt a magyar-izraeli baráti körök közgyűlésén

Jeruzsálem napján, azaz tegnap tartotta éves beszámoló közgyűlését a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok és Körök Országos Szövetsége Budapesten, a Mazsihisz Síp utcai székházában. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam budapesti nagykövete, aki beszédében megköszönte a szervezet munkáját.

Zsidó világ / 2022. Május 22. / 20:45

Országos zsidó zenei vetélkedő: Taroltak a scheiberes diákok

Az évek óta megszokott rendkívüli sikerrel zajlott le ma a III. Országos Zsidó Zenei Vetélkedő döntője a budapesti Frankel zsinagógában. A versenyt a BZSH Scheiber Sándor iskolájának diákjai aranyéremmel zárták, de két ezüstöt és egy bronzot is szereztek.

Mazsihisz hírek / 2022. Május 22. / 13:33

A Mazsihisz a tervezettnél jobb eredménnyel zárta a tavalyi évet

– A Mazsihisz stabil, kiegyensúlyozott gazdálkodást folytatott, sőt, a tervekhez képest lényegesen jobb eredménnyel zárta a 2021-es évet – mondta dr. Kunos Péter ügyvezető a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mai közgyűlésén. A küldöttek a Szövetség 2021-es költségvetésének zárszámadását elfogadták, az első napirendi pont azonban – vagyis az elnöki tájékoztató – Heisler András betegsége miatt elmaradt.

Mazsihisz hírek / 2022. Május 18. / 11:43

Az adónk 1 %-a fontos a vidéki zsidó hitélet fenntartásához

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) számos vidéki taghitközséggel együtt fáradozik azon, hogy biztosítsa a hagyományainkhoz hű, de korszerű magyar neológ zsidó közösségi élet és vallásgyakorlás fenntartását. Kérjük önöket, hogy május 20-ig rendelkezzenek adójuk egyházaknak adható 1 %-ról a Mazsihisz javára, hiszen a hitéletünk szempontjából ez a közösségi forrás elengedhetetlen.

Mazsihisz hírek / 2022. Május 02. / 12:04

Mazsihisz-gyűjtés ukrajnai menekülteknek: átléptük a 7 millió forintot!

Örömmel számolunk be róla, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) által az ukrán háború elől menekülők megsegítésére indult közadakozás eddig összegyűlt összege elérte, sőt, már jóval meg is haladt a 7 millió forintot: most járunk 7,3 milliónál. Az adakozásból jelentősen kivette a részét a Mazsihisz két társult tagja: a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség és a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség.

Közélet / 2022. Április 20. / 12:14

Gombocz Eszter és Böröcz László az idei Ember Mária-díjasok

A Raoul Wallenberg Egyesület által alapított Ember Mária-díjat idén Gombocz Eszter, a Váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola nyelvész tanára, holokausztkutató és Böröcz László, a budapesti 2B Galéria vezetője kapta. Gombocz Esztert a tegnap esti díjátadó ünnepségen Beer Miklós nyugalmazott római katolikus püspök, míg Böröcz Lászlót a tavalyi Ember Mária-díjas Sebő Gábor, a SzabadságSzínpad aktivistája laudálta.

Hírek, lapszemle / 2022. Április 01. / 07:59

Darvas István főrabbi a Hegedűs Gyula utcai zsinagógában

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) vezetőinek egyetértésével Darvas István főrabbi május 1-től csatlakozik a XIII. kerületi, nagy múltú körzethez és dr. Schöner Alfréd főrabbi mellett, vele együttműködve látja el a vallási vezetői feladatokat – adta hírül a BZSH honlapja.