Címkék

Horthy-rendszer

Megemlékezések / 2024. Április 16. / 21:33

Horthyliget emlékműve: Bűnjel, amely idővel emlékjellé lehet

– Köszönöm Schiffer Jánosnak, Kácsor Zsoltnak, Varga Tamásnak és mindenkinek, aki hozzásegített minket ahhoz, hogy ez a történet a közösen átélt múltunk része lehessen, és soha ne legyen a jövő része – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Horthyliget áldozatainak állított emlékmű mai avatásán. A Csepel-szigeten létrehozott internáló- és gyűjtőtáborban 1944-ben több száz újságírót, jogászt, üzletembert, művészt tartottak fogva.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 12. / 10:52

Kendrusz Attila: „Fontos megláttatni, hogy a szélsőségek hová vezethetnek"

Tavaly kezdte el a fiatalságot megszólító küldetését Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője. 2023-ban csaknem 800 általános és középiskolás diáknak tartott előadást vármegyeszerte a holokauszt és a zsidóság hagyományainak témájában – írja a szegedi Délmagyar.hu portál.

Közélet / 2023. December 17. / 09:36

A főváros megszavazta: jövőre emlékjelet állítanak Horthyliget áldozatainak

Budapest főváros közgyűlése a héten tartott ülésén jóváhagyta, hogy a Boráros téren fölállítsák a horthyligeti gyűjtő- és internálótábor áldozatainak emléket állító köztéri alkotást. A Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete (NÜB) által kezdeményezett emlékjel felállításához Budapest mintegy 11,7 millió forinttal járul hozzá.

Megemlékezések / 2023. Október 30. / 09:02

Ma 70 éve hunyt el Kálmán Imre operettszerző

A Csárdáskirálynő, a Marica grófnő és a Bajadér világhírű szerzője, Kálmán Imre hetven évvel ezelőtt, 1953. október 30-án halt meg Párizsban. Olyan kalandos élete volt – a házasságát is beleszámítva –, mint egyes operetthőseinek, holott külföldön nemcsak a sikert és a boldogulást kereste: zsidó származása miatt kényszerült elhagyni Európát. Kívánsága szerint Bécsben temették el, Beethoven és Brahms sírjának közelébe.