Címkék

Holokauszt emlékév

Kultúra / 2024. Június 21. / 14:46

Vagon Naplók – emlékezés Mohácsi Jenőre

– Új és különleges színházi produkciót láthatnak a nézők Vagon Naplók – emlékezés Mohácsi Jenőre címmel a Kazán István Kamaraszínház előadásában június 23-án, vasárnap 15 órától a budapesti Fészek Művészklubban – tájékoztatta honlapunkat Rosenfeld Dániel kulturális menedzser. A Kriszt László által rendezett dokumentumdrámát a Holokauszt 80 Emlékév alkalmából mutatják be.

Megemlékezések / 2024. Április 05. / 10:29

Launch of the Year of Remembrance

- There are things that cannot be forgiven, amended, or forgotten. The Holocaust is one of these. Let's remember the victims, but not just their annihilation, rather their lives, as they were, loving parents and loving children, said Dr. Andor Grósz, the president of Mazsihisz, at the event held in the Dohany Street synagogue on 3 April.

Mazsihisz hírek / 2024. Április 03. / 23:16

Kezdetét vette az emlékezet éve

- Vannak dolgok, amiket sem megbocsátani, sem jóvátenni, sem elfeledni nem lehet. A vészkorszak ilyen. Emlékezzünk az áldozatokra, de ne csak az elpusztításukra, hanem az emberi valójukra, amilyenek ők voltak, szerető szülők és szerető gyermekek - mondta dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke ma este a Dohány utcai zsinagógában megrendezett rendezvényen.

Megemlékezések / 2024. Március 24. / 10:20

Az emlékezet éve – nyitókoncert a Dohány utcai zsinagógában világsztárokkal

Az est folyamán olyan művek szólalnak meg a világhírű Rost Andrea előadásában, amelyeket az egyedülálló hangú díva kifejezetten erre az alkalomra vett repertoárjára, így Ilse Weber, az Osztrák-Magyar Monarchiában született, Aushwitzban mártírhalált halt cseh dalszerző Wiegala c. művét, vagy éppen a Donna, donna c. jiddis dalt, amely a német megszállás alatt álló varsói gettóban működő színház számára írtak 1940-ben.

Megemlékezések / 2024. Január 25. / 11:22

Emlékezés a holokauszt 80. évfordulójára a Néprajzi Múzeumban

A Néprajzi Múzeum két dokumentumfilm-sorozat vetítésével emlékezik a holokauszt 80. évfordulójára. Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. 1945-ben ezen a napon szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 14. / 09:15

Kaposvár 150 emlékzászlót kapott a helyi zsidó hitközség

A város zászlaját Róna László, a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke (címlapképünkön) vette át Szita Károly polgármestertől pénteken délután. Róna László a helyi sajtónak elmondta: örülnek, hogy közösségüket is megtisztelte a város, amellyel idén közösen szeretnének megemlékezni a holokauszt 80. évfordulójáról.

Zsidó világ / 2023. December 02. / 22:06

Holokausztkutatás indul Terézvárosban

A terézvárosi önkormányzat azt közölte, hogy az áldozatoknak emléket állító online platform készül, ahol interaktív térkép, arcképcsarnok, digitalizált korabeli dokumentumok, visszaemlékezések tárják fel a múltat, a civil áldozatok személyes történetét.