Címkék

Heisler András

Közélet / 2022. November 30. / 10:59

Heisler András: „Az antiszemitizmus ellen széles körű társadalmi összefogásra van szükség”

– A zsidó világ nagyra értékeli az Európai Unió cseh elnökségének az antiszemitizmus erősödése ellen tett erőfeszítéseit, amelyek Prágában, Brüsszelben, Lisszabonban és New Yorkban is fontos politikai kezdeményezésekké váltak – mondta Heisler András, a Mazsihisz elnöke tegnap a Cseh Köztársasáság budapesti nagykövetségén rendezett konferencián. A tanácskozáson részt vett Szalay-Bobrovniczky Vince államtitkár is.

Mazsihisz hírek / 2022. November 29. / 11:44

Meghívó a nyírkátai zsidó temető új kerítésének ünnepélyes átadására

A nyírkátai zsidó temető új kerítése az ESJF Gemeinnützige Gesellschaft zur Erhaltung und zum Schutz jüdischer Friedhöfe in Europa mbH és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közötti együttműködés keretében a német szövetségi kormány pénzügyi támogatásával valósult meg. Az ünnepélyes átadásra 2022. december 1-én, csütörtökön délelőtt 11 órakor kerül sor. (Pontos cím: Nyírkáta, belterület 139/1 hrsz, Császári út 33.)

Megemlékezések / 2022. November 24. / 09:28

A terror nem lehet megoldás semmilyen vallási, társadalmi konfliktusban

Két pokolgépes merényletben meghalt egy 16 éves fiú és csaknem húszan megsérültek Izraelben. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) mélyen együttérez az áldozat hozzátartozóival, a sérültekkel, valamint a Zsidó Állam minden gyászoló polgárával.

Mazsihisz hírek / 2022. November 23. / 19:24

Összeült az új összetételű Nemzetközi Auschwitz Tanács

Megkezdődött ma a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki által kinevezett Nemzetközi Auschwitz Tanács (International Auschwitz Council – IAC) tagjainak kétnapos tanácskozása Lengyelországban. A lengyelül Międzynarodowej Rady Oświęcimskiejnek nevezett nemzetközi testületben – amelynek ez a mostani a 36. ülése – Magyarországot Heisler András, a Mazsihisz elnöke képviseli.

Mazsihisz hírek / 2022. November 22. / 23:54

Ferenc pápa üdvözölte Heisler Andrást a WJC tanácskozásán

Mint arról beszámoltunk: Ferenc pápa, a katolikus egyház feje üdvözlő beszédet intézett a Vakitánban ülésező Zsidó Világkongresszus (WJC) küldöttségéhez. Mint fogalmazott: a zsidók és keresztények közös vallási hagyománya arra ösztönzi a két vallás hívieit, hogy széttagolt világunkban együtt lépjenek föl a testvériség és a béke megteremtése érdekében.

Mazsihisz hírek / 2022. November 21. / 11:48

A Mazsihisz elnöke a WJC vezetőinek tanácskozásán Vatikánvárosban

Történelmi jelentőségű, hogy zsidó szervezetek vezetői a Zsidó Világkongresszus (World Jewish Congress – WJC) szervezésében most először gyűlnek össze a pápai államban, hogy megvitassák a vallások közötti párbeszéd jelentőségét. Magyarországot a ma kezdődő, kétnapos vatikáni tanácskozáson Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke, a WJC alelnöke képviseli.

Mazsihisz hírek / 2022. November 17. / 14:27

„Izrael sajátos érdekeit harmonizálni kell a diaszpóra regionális érdekeivel”

Mint tegnap beszámoltunk róla: a Mazsihisz képviseletében Heisler András elnök és dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezetője Brüsszelben vesz részt egy antiszemitizmus elleni, kétnapos nemzetközi tanácskozáson. A rendezvény előtt az Európai Zsidó Kongresszus (European Jewish Congress – EJC) igazgatói tartottak tanácsülést, amelyen a Mazsihisz vezetői is jelen voltak.

Közélet / 2022. November 08. / 15:19

Az USA különmegbízottja a Rumbach-ban: „Küzdenünk kell az antiszemitizmus ellen”

Az Amerikai Egyesült Államok Külügyminisztériumának Holokauszt Ügyekkel Foglalkozó különmegbízottja, Ellen Germain volt a főszónoka annak a rendezvénynek, amely a Zsidó Világkongresszus, a Mazsihisz, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az USA budapesti nagykövetsége szervezésében zajlott tegnap este a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában. Felszólalt Heisler András, a Mazsihisz elnöke is, akinek a beszédét cikkünk végén teljes terjedelmében közöljük.

Megemlékezések / 2022. Október 06. / 18:36

A Batthyány-mauzóleumnál ma a Mazsihisz elnöke képviselte a zsidóságot

Az aradi vértanúk mai emléknapján katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Országház előtti Kossuth Lajos téren. A megemlékezés a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál koszorúzással folytatódott, ahol a zsidóságot Heisler András, a Mazsihisz elnöke képviselte, míg a Klauzál téri emlékműnél Répás Péter, a Mazsihisz közéleti irodavezetője koszorúzott.

Mazsihisz hírek / 2022. Október 04. / 14:27

Heisler András: Örömmel nyugtázzuk, hogy nem avatnak Horthy-emléktáblát

– Bárkik hozták meg ezt a döntést, józan lépésnek tartjuk, hogy Horthy tiszteletére Szegeden mégsem avatnak emléktáblát október 15-én. Reméljük, később sem – reagált Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke arra a hírre, hogy a szervezők lefújták és elhalasztották az egykori kormányzó emléktáblájának tervezett felavatását.

Közélet / 2022. Szeptember 28. / 09:32

Az új amerikai nagykövet a Dohány utcai zsinagógában köszöntötte a zsidó újévet

David Pressman nagykövet a Dohány utcai Zsinagógában ünnepelte a Rós Hásánát – olvasható a hír a nagykövetség Facebook-oldalán.

Ünnepek / 2022. Szeptember 25. / 11:05

Heisler András: Tanuljunk meg örülni és büszkék lenni eredményeinkre

A nagyünnepek a felelősségvállalás, a szembenézés és az újjászületés révén személyes életünk ünnepi válságidőszakai is. Ilyenkor mindenkinek, a zsidó közösség vezetőinek is személyes önvizsgálatot kell tartani. Az alábbiakban Heisler Andrásnak, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökének az újévi köszöntőjét közöljük.