Címkék

Heisler András

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 23. / 13:50

Dr. Frölich Róbert: „A plágiumvád hazugság"

– A dr. Frölich Róbert országos főrabbi ellen indult sajtótámadásról úgy véljük, hogy az első cikk címéből kikövetkeztethetően valószínűleg politikai indíttatású lejáratásról van szó. Ami pedig az ügy tartalmi síkját illeti: a doktori értekezésekkel kapcsolatos szakmai-etikai vizsgálatok nem egyházi, hanem egyetemi kompetenciák – nyilatkozta Heisler András, a Mazsihisz elnöke. Az országos főrabbi kérdésünkre azt mondta: a plágiumvád hazugság.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 14. / 19:36

Heisler András: Köszönjük a szegedi hazafiak kiállását!

Mint korábban beszámoltunk róla: a nemrégiben lezajlott MTK– Szeged labdarúgó-mérkőzésen olyan antiszemita gyűlölködés volt tapasztalható, ami mellett nem lehetett szó nélkül elmenni. Sokan kiálltak az uszító hangok ellen, a szegedi helyi társadalom kiállását Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) most nyílt levélben köszöni meg. Az alábbiakban a Mazsihisz-elnök levelét közöljük.

Közélet / 2022. Augusztus 01. / 18:52

Heisler Andrást a lengyel miniszterelnök kérte föl az Auschwitz Tanács tagjává

– Az Auschwitz Múzeum Lengyelország, Európa és a világ tragikus történelmének egyik legfontosabb emlékműve – jelentette ki Varsóban Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök azon az ünnepségen, amelyen a kormányfő a Nemzetközi Auschwitz Tanács (Międzynarodowej Rady Oświęcimskiej) új tagjainak adta át a kinevezéseiket, köztük Heisler Andrásnak, a Mazsihisz elnökének. A tanács a lengyel kormányfő véleményező és tanácsadó testülete.

Mazsihisz hírek / 2022. Július 28. / 12:13

Mazsihisz elnök: A magyar zsidó közösség számára a legfontosabb a kiszámítható biztonság

Munkamegbeszélést folytatott a IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance – Nemzetközi Holokauszt-emlékezeti Szövetség) soros elnöki tisztét jelenleg betöltő Svédország nagykövet-helyettese, Katerina Szécsi-Åsbrink és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

Mazsihisz hírek / 2022. Július 26. / 20:59

A Nemzetközi Auschwitz Tanács tagjai közé választották a Mazsihisz elnökét

A Nemzetközi Auschwitz Tanács tagjai közé választották Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnökét.

Megemlékezések / 2022. Július 05. / 11:06

Heisler András: A holokauszt tragédiája derékba törte a zsidó közösség fejlődését

A szombathelyi zsidóság deportálásának 78. évfordulóján a városból 1944 júliusában elhurcolt és a munkaszolgálatban elhunyt ártatlan zsidó polgárokra emlékeztünk vasárnap a Batthyány téren.

Közélet / 2022. Május 15. / 14:31

Levélben gratulált Novák Katalin államfőnek a Mazsihisz elnöke

„Őszintén remélem, munkája sikeres, eredményes lesz és a nemzet egységét fogja erősíteni. Elnök Asszony munkájában számíthat a Mazsihiszre, mint Magyarország legnagyobb zsidó szervezetére, mint a magyar társadalomba erősen integrálódott zsidó közösségre” – Levélben gratuált Heisler András, a Mazsihisz elnöke a szombat ünnepének kimenetele után Novák Katalinnak, Magyarország szombaton beiktatott köztársasági elnökének.

Mazsihisz hírek / 2022. Április 23. / 20:45

Temetőt rongálni vandalizmus, halottak békéjét megrongálni közösség elleni támadás

„Temetőt rongálni – legyen az bármely vallási közösségé – elítélendő vandalizmus. A halottak békéjét megzavarni egyet jelent az élő közösség tagjai elleni támadással – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

Köszöntők / 2022. Április 14. / 13:36

Heisler András: Higgyünk abban, hogy a szabadság hagyománya közösséget teremt

A Hágádá bevezetője azt mondja: „aki éhes, jöjjön és egyen, töltse együtt velünk a nélkülöző Peszách ünnepét”. Az írás szerint szabad emberré kell válnunk, amit úgy tudunk megtenni, ha adunk másoknak valamit – élelmet, gondoskodást, vagy szeretetet. Két covidos év után, végre együtt széderezünk.

Megemlékezések / 2022. Április 10. / 09:41

Az egykori zsidó lakosságra emlékeztek Demecserben, az Izraelita Népiskola épületénél

Péntek délelőtt a Nyíregyházi Zsidó Hitközséggel, Demecser egykori zsidó lakosságára emlékeztek emléktábla avatással, koszorúzással és emlékfa ültetéssel. A megemlékezésen mások mellett beszédet mondott Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is.

Mazsihisz hírek / 2022. Április 10. / 09:24

A Mazsihisznél járt az Európai Zsidó Kongresszus ügyvezető igazgatója

Raya Kalenova meglátogatta a Mazsihisz Szeretetkórházát, ahol a főigazgató, Dr. Assaf Shemesh tájékoztatta az EJC ügyvezető igazgatóját a koronavírus-járvány alatti feladatokról és tapasztalatokról. A járvány alatt az EJC támogatásával olyan eszközök érkeztek, amelyek a betegek oxigénellátását támogatták.

Zsidó világ / 2022. Április 04. / 17:03

A szegedi zsinagógával teljesedett be Baumhorn Lipót építőművészete

– A következő négy éves ciklusban a Magyarország nemzeti vagyonát képező legszebb zsinagóga teljes körű helyreállításával kell megtisztelni Baumhorn Lipót remekművét – mondta Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke tegnap Szegeden, ahol kiállítással emlékeznek a 90 éve meghalt Baumhorn Lipótra, a helyi zsinagóga zseniális tervezőjére, a valaha élt egyik legjelentősebb magyar zsidó zsinagógaépítőre.