Címkék

film

Kultúra / 2022. Szeptember 18. / 09:26

Rangos kritikai díjat kapott a Keleti Ágnesről szóló film

Tegnap tartották a 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjátadó záróünnepségét, amelyen az 1930-ban alapított, müncheni székhelyű Filmkritikusok és Filmújságírók Nemzetközi Szövetsége (FIPRESCI) által odaítélt, a legjobb magyar filmnek járó díjat az Oláh Kata által rendezett „Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes" című alkotás nyerte.

Kultúra / 2022. Szeptember 11. / 18:04

Steven Spielberg a zsidóságáról is mesél új önéletrajzi filmjében

Steven Spielberg a gyerekkorát egy Sammy Fabelman nevű gyermek életén át mutatja be, akinek minden vágya, hogy rendező legyen, folyamatosan kamera van a kezében, s előkerül a filmben az is, hogy zsidó származása miatt bántották a középiskolában – írja a világhírű rendező-producer új, The Fabelmans (Fabelmanék) című filmjének trailere kapcsán a Telex.

Élet + forma / 2022. Szeptember 09. / 09:16

Ma lett 87 éves Topol/Tevje, Isten éltesse!

Ma töltötte be 87. életévét Chajim Topol, aki a Hegedűs a háztetőn című, 1971-es filmmusical Tevje nevű, anatevkai tejesembereként vált világhírű filmszínésszé. Magyar vonatkozású életrajzi adat, hogy amatőr színészként az 1950-es években Topol a magyar Efrájim Kishonnal (Kishont Ferenccel) dolgozott együtt egy kis tel-avivi kabarészínházban, sőt, Kishon egyik filmjének főszerepéért Golden Globe-díjat kapott. Boldog születésnapot Topol/Tevje!