Címkék

Fák újéve

Ünnepek / 2023. Február 07. / 13:27

Határon túl: A kincses városban is megünnepelték a fák újévét

A kolozsvári zsidó hitközségben is megünnepelték vasárnap az úgynevezett tu bisvátot, azaz a fák újévét. A leírások szerint a zsidók már az ókortól kezdve különösképpen nagy hangsúlyt fektettek a gyümölcsfák védelmére.

Ünnepek / 2023. Február 02. / 19:44

Tu BiSvát – Faültetés a Marcibányi téren

Csatlakozz Dr Verő Tamáshoz, a Frankel Leó úti zsinagóga főrabbijához és Őrsi Gergelyhez, Budapest II. kerület polgármesteréhez egy korai faültetés alkalmára 2023. február 5-én, vasárnap délelőtt 11 órakor a Marczibányi téren.

Ünnepek / 2023. Február 01. / 16:09

Fák Újéve: Íme az ünnepi széder menete

Isten hozta Önöket a földön, érezzék jól magukat és vigyázzanak a berendezésre. Miért van egyszerre minden fa születésnapja? Miért kell nekik születésnap egyáltalán? Hogyan lett környezetvédelmi ünnep Svát 15-éből? Vasárnap este megérkezik Tu BiSvát (Fák Újéve), majd (hétfőn) egész nap a fákat ünnepeljük. Boldog fa-újévet kívánuk!

Ünnepek / 2023. Január 23. / 14:38

„Utódainkkal kell osztoznunk a földön – hamarosan itt a Fák Újéve

Miért van egyszerre minden fa születésnapja? Miért kell nekik születésnap egyáltalán? Hogyan lett környezetvédelmi ünnep Svát 15-éből? Február 5-én este beköszönt Tu BiSvát, hogy aztán másnap február 6-án, hétfőn egész nap a Fák újévét ünnepeljük.