Címkék

Emmanuel Macron

Hírek, lapszemle / 2024. Február 23. / 09:28

„Zsidók, magyarok, lengyelek, örmények, kommunisták – életüket adták hazánkért"

A második világháború alatti francia ellenállás mártírjaként meghalt partizáncsoport tagjai személyében – a kivégzésük nyolcvanadik évfordulóján – jelképesen először temettek újra külföldieket a francia történelem nagyjainak végső nyughelyén, a párizsi Panthénonban. Köztük van három magyar zsidó származású ellenálló: Békés Glasz Imre, Boczor József és Elek Tamás.

Közélet / 2024. Január 09. / 12:59

Nemcsak a volt, de a leendő francia kormányfő is zsidó származású

A tegnap lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök helyére Emmanuel Macron köztársasági elnök a rendkívül fiatal, 1989-ben született Gabriel Attalt jelöli. A leendő kormányfő személye nemcsak az életkora miatt érdekes, hanem azért is, mert Borne-hoz hasonlóan az ő édesapja is zsidó volt.

Közélet / 2024. Január 08. / 19:58

Lemondott Élisabeth Borne francia miniszterelnök

Tavaly a világ 50 legbefolyásosabb zsidó származású politikai vezetője között tartották számon, ma azonban benyújtotta lemondását és távozik a párizsi Matignon-palotából Élisabeth Borne. A politikus – akinek az édesapja holokauszttúlélő volt – 2022 májusa óta töltötte be a miniszterelnöki tisztséget.

Izrael / 2023. Október 24. / 08:40

Jerusalem Post: Macron elnök megérkezett Izraelbe

Az angol nyelvű Jerusalem Post arról számol be, hogy ma reggel landolt Emmanuel Macron francia államfő gépe Izraelben. Az elnök a Ben Gurion reptéren megölelt egy francia-izraeli asszonyt, aki elveszítette a szeretteit a Hamász terrorszervezet október 7-i támadásában.