Címkék

Embermentők

Megemlékezések / 2024. Május 21. / 10:56

Gyertya és virág Tóth Potya István botlatókövénél

Csendes megemlékezést tartottak Tóth Potya István (1891-1945) botlatókövénél a zuglói Telepes utcában múlt hétvégén. A Fradi legendás edzője a vészkorszakban üldözöttek sokaságát bújtatva több száz zsidót mentett meg a haláltól, amiatt a nyilasok felelősségre vonták és kivégezték.

Kultúra / 2024. Február 02. / 13:03

Egy élet: igaz történet a zsidó gyerekeket megmentő londoni brókerről

A múlt héten egy premier előtti zártkörű vetítésen már láthattuk a Zsifi szervezésében, és most február közepétől a mozilátogatók is megnézhetik James Hawes rendező Egy élet (One life) című filmjét. Az alkotás Sir Nicholas Winton (képünkön) történetéről szól, aki 669 gyermeket mentett meg a nácik elől. A főszereplő a kétszeres Oscar-díjas Anthony Hopkins.

Hírek, lapszemle / 2024. Február 01. / 08:00

Olasz színdarab a zsidókat mentő Tóth Potya Istvánról és Kertész Gézáról

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából a budapesti olasz intézetben láthatták a Compagnia Carnevale produkciójában az Il Bradipo e la Carpa (A Lajhár és a Potya) című színdarabot. A kétszereplős játékban Antonio Carnevale (aki egyben a színdarab rendezője és dramaturgja) és Riccardo Stincone alakítja Tóth Potya Istvánt és Kertész Gézát.

Megemlékezések / 2024. Január 18. / 12:29

A Wallenberg által épített „lelki menedékházat" nem lehet lerombolni

– Ez a fiatalember, akinek sajnos nem adatott meg a hosszú, gondtalan, boldog élet, nem házakat, nem épületeket tervezett, hanem emberibb jövőt és olyan emberséges „etikai hajlékot”, ahol minden üldözött embertársunk otthonra talál – mondta dr. Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke a Raoul Wallenberg budapesti emléktáblájánál rendezett megemlékezésen.

Megemlékezések / 2023. December 19. / 19:24

Ahol szinte egymás mellett volt gyilkos és áldozat, angyal és ördög

Brand Jenő és felesége Brand Hansi, Komoly Otto, Kasztner Dezső és Szilágyi Ernő a vészkorszak hősei, a magyar cionisták vezetői – amint a megemlékezésen a holokauszt túlélő Kardos Péter főrabbi is fogalmazott – sokszor az ördöggel is szövetkezve igyekeztek megmenteni sorstársaikat.