Címkék

Budapesti gettó

Megemlékezések / 2024. Január 18. / 19:34

Gettófelszabadítás 79: „A reménység foglyai vagyunk"

A budapesti gettó felszabadításának 79. évfordulója alkalmából a Dohány utcai zsinagógában rendezett megemlékezésen több százan vettek részt, köztük holokauszttúlélők, zsidó szervezetek vezetői, diplomaták, politikusok és diákok. Beszédet mondott Kardos Péter főrabbi, holokauszttúlélő és Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) elnöke, a Mazsihisz alelnöke.

Megemlékezések / 2024. Január 18. / 19:26

Emlékezés élőlánccal és léggömbökkel a budapesti gettó felszabadítására

A Borgula András által vezetett Gólem Színház igen eredeti kezdeményezéssel emlékezett meg a budapesti gettó felszabadulásának 79. évfordulójáról: diákok és tanáraik alkottak élőláncot az egykori gettó határán, majd sófárhangra olyan léggömböket engedtek a magasba, amelyekre az áldozatok nevét írták. Beszédet mondott Jákov Hadas-Handelsman izraeli nagykövet, Karácsony Gergely főpolgármester és Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere.

Megemlékezések / 2024. Január 12. / 12:36

Élőlánc és megemlékezés a budapesti gettó felszabadításának 79. évfordulóján

Január 18-án, csütörtökön reggel 8 órakor az erzsébetvárosi iskolák és a budapesti zsidó iskolák tanulói és tanárai karöltve a zsidó civil szervezetek tagjaival, élőláncot alkotva veszik körbe az egykori gettó területét. Ezt követően délelőtt 10 órakor a Dohány utcai zsinagógában kegyeletes megemlékezésre kerül sor. A megemlékezéseken, mindenkit szívesen látunk.

Élet + forma / 2024. Január 06. / 20:47

Boldog 80. születésnapot, Máté doktor!

Ma ünnepli 80. születésnapját dr. Máté Gábor orvos, pszichoterapeuta és író, aki 1944. január 6-án születet Budapesten. Anyai nagyszülei Auschwitzban haltak meg, nagynénje a világháború alatt eltűnt, édesapját munkaszolgálatra vitték. A család rettenetesen megszenvedte a vészkorszakot, ilyen előzmények után érthető, hogy Máté Gábor családtagjaival együtt 1956-ban elhagyta Magyarországot. Kanadában valósította meg gyerekkori álmát: orvos lett.

Megemlékezések / 2023. December 21. / 09:48

Emlékezzünk közösen: 79 éve szabadult fel a budapesti gettó

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a budapesti gettó felszabadításának 79. évfordulója alkalmából megemlékezést tart 2024. január 18-án, csütörtökön délelőtt 10 órakor a Dohány utcai zsinagógában. A kegyeletes megemlékezésre tisztelettel meghívjuk.

Élet + forma / 2022. Február 23. / 11:43

Közös emlékezet – Az Erzsébetvárosi Önkormányzat és a Zsidó Múzeum leletmentő programja

Az erzsébetvárosi Klauzál tér a hetedik kerület életének fontos, hosszú történelmi múltra visszatekintő tere. Ez volt a pesti zsidónegyed zöld szíve, a kereskedelem központja. 1944-ben a pesti gettó része lett; majd a felszabaduláskor sok más zöldterülethez hasonlóan tömegsírokat alakítottak ki a téren, melyekből a holttesteket később átszállították a Salgótarjáni utcai zsidó temetőbe.