Címkék

Bét Sálom Zsinagóga

Zsidó világ / 2022. November 20. / 08:17

Dr. Biró Tamás: A zsidó naptár és a történelem

„A zsidóság története sokféle nézőpontból mondható el. Vajon elmondható a zsidó naptár nézőpontjából is? A hónapok nevei, az időszámítás kezdeteként használt időpont, az ünnepek meghatározása vajon mit árulnak el az elmúlt háromezer év történetéről?" E kérdésekről beszélt dr. Biró Tamás, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) tudományos rektorhelyettese a Bét Sálom zsinagógában tartott előadásában.

Tudomány / 2022. November 16. / 11:47

Dr. Konok Péter: Nehéz a zsidó bányászok élete…

A Bét Sálom Akadémia legutóbbi vendége dr. Konok Péter történész volt, aki „Nehéz a zsidó bányászok élete…” címmel tartott előadást arról, hogy a XIX-XX. századi ipari munkásságon belül mekkora volt a zsidóság szerepe. A rendzvénysorozat az újbudai Bét Sálom zsinagógában zajlik, szervezői Kende-Vasa Irén és Kende Péter. VIDEÓ

Tudomány / 2022. Október 20. / 07:08

Dr. Konok Péter történész: Nehéz a zsidó bányászok élete...

Az újbudai Bét Sálom zsinagógában indult BS Akadémia előző előadása a Holt-tengeri tekercsekről és a qumráni közösségről szólt, míg a következőnek az a témája, hogy mekkora volt a zsidóság szerepe az ipari munkásságon belül a 19-20. században. Az előadó dr. Konok Péter történész lesz, a rendezvény október 26-án, jövő szerdán délután 6-kor kezdődik a Bét Sálomban.

Tudomány / 2022. Szeptember 29. / 12:36

A qumráni közösség zsidó irányzat volt, nem keresztény és nem is szekta

Sajnálhatja, aki kihagyta a Bét Sálom zsinagóga BS Akadémia elnevezésű előadás-sorozatának tegnapi rendezvényét, hiszen a Holt-tengeri tekercsek kapcsán a qumráni közösségről tartott izgalmas előadást a téma egyik hazai szakértője, dr. Tamási Balázs, az OR-ZSE egyetemi docense. Álláspontja szerint a qumráni közösség nem tekinthető szektának, s nem köthető a kereszténységhez sem, hanem a zsidóságon belül képviselt külön vallási irányzatot.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 22. / 11:25

BS Akadémia: Mítosz és valóság, avagy a Holt-tengeri tekercsek nyomában

Az újbudai Bét Sálom zsinagógában BS Akadémia címmel indult előadás-sorozat következő rendezvényén dr. Tamási Balázs egyetemi docens, az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) könyvtárának igazgatója tart előadást a qumráni közösségről és a Holt-tengeri tekercsekről. A szeptember 28-án, jövő szerdán délután 6-kor kezdődő rendezvény házigazdája Kende Péter.