Zajin Ádár Debrecenben

2023. Március 06. / 12:02


Zajin Ádár Debrecenben

Bár Ádár hónap 7. napja, más néven Zájin Ádár nem igazi ünnepnap, a zsidó kalendárium mégis jeles napként tartja számon. A napnak nincsenek különleges micvái, vagy imái, egyetlen szokás kötődik hozzá: emlékezünk, és a zsinagógákban közösségi halvacsorát tartunk, melyen gyakori fogás a halkocsonya. Debreceni kollégánk beszámolója.

Zajin Ádár, Ádár hó 7-én ebben az évben is hagyományos megemlékezés tartottunk a Debreceni Zsidó Hitközség szervezésében Chevra Chadishával közösen. Az esti imádkozás után átsétáltunk a hitközség székházában lévő kóser Mazal tov éttermébe. Az elegáns éttermünket megtöltötték hittestvéreink.

Horovitz Tamás üdvözölte a jelenlévőket. Már egy örömteli pillanattal kezdődött az este, Nyulasi András hittestvérünket köszönthettük XXX…. születésnapja alkalmából. Mazal tov ad 120!

Ennek a napnak több fajta jelentőségéről is hallhattunk Shmuel Faigen igazolt távollétében Kreisler Gábor hittestvérünktől, aki a Chevra Kadishat képviselte. Méltatta az emlékező, hogy Mózesnek, legnagyobb prófétánknak, születési és halálozási évfordulója is ez a nap. Hallhattunk kiemelkedő történelmi szerepéről.

Hozzánk időben és távolságban is közelebb álló Eizik Taub, nagykállói csodarabbi emlékét is felidéztük, akinek szintén erre a napra esik a jahrzeitja. Az egykori szerencsi pásztorhoz, a későbbi cadikhoz kapcsolódik a magyarországi chaszidizmus megalapítása, első magyarországi csodarabbi volt. Számtalan történet maradt fenn a kelet-magyarországi chaszid zsidók körében a mindenki által nagyon tisztelt, nagytudású rabbiról.

Ez a Chevra Kadisha napja is, amelynek tagjai áldásos tevékenységet végeznek. Erről is halhattunk az est folyamán. Ez szervezet a temetési ügyek mellett a jótékonysággal is hathatósan foglalkozik, ez az istentisztelet utáni hagyományos halvacsora Chevra Kadisha összejövetele is.

Megemlékeztünk a közelmúltban elhunyt négy hittestvérünkről. Legyen emlékük áldott!

Természetesen jól esett elfogyasztani az ilyenkor hagyományos kocsonyás halat, kis pálinka, sör és barchesz kíséretében.  A finom kocsonyás hal Sternné Etuka konyhavezető kezeit dicséri. Konyhánk a nyíregyházi és miskolci hitközségek kocsonyás hal ellátásába is besegített.

Eizik Taub   nevéhez fűződik a „Szól a kakas már” című dal is. A szombati kidiseinknek kedvelt nótája, ahol vendégeinkkel közösen énekeljük. Most Éliás Viktor debreceni kántor előadásában hallhattunk Grósz Zsuzsanna zongora kíséretével. Ezt követték még más, zsidósághoz kapcsolódó dallamok, liturgiaiak és izraeliek egyaránt, nagy tanítónkat, Moshe Rabenut tisztelve.  A Rachel-Nőegylet kórusának tagjai is aktívan besegítettek. Zenei tudásáról eddig kevésbé ismert Heller Zsolt a hitközség konyháján debütált, új dalok is felszínre kerültek. A zenei program színessé tette a késő esti órákba nyúló estét.

A reggeli imádkozás után idén egyénileg utazhattunk Nagykállóba, Eizik Taub rabbi sírjához, ahová ilyenkor a zsidók ezrei látogatnak el messzi földről, hogy emlékezzünk rá, és imádkozzunk a Mindenhatóhoz. Az estén felidéztük a korábbi „kalevi”i  látogatásokat, amikor még nagy busszal utaztunk ilyenkor a kegyhelyre. Horovitz Tamás javasolta, hogy állítsuk vissza a hagyományt, jövőre ismét szervezzük meg a közös kállói imádkozást.

Mindannyian emlékeztünk, az eddigi zsinagógai év örömteli momentumai is szóba kerültek az est folyamán. Az étteremben látható volt az alábbi tábla: Misenichnász ádár, marbim beszimchá  — „Mihelyt beköszönt ádár, meg kell sokasítani az örömöt”! Az Ádár az öröm hónapja.

Teljesüljön ez minden zsidó közösségben!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Izrael 75: a MERKAZ és a Bálint Ház kéz a kézben
Megemlékezések
Ma van Radnóti Miklós születésnapja
2023. Május 05. / 12:33

Ma van Radnóti Miklós születésnapja

Mazsihisz hírek
Ünnepi alkalomra gyűltek össze a hazai neológ rabbik