Uri Asaf héber betűi, avagy a magyar Misna kiadásra vár!

2023. Január 06. / 11:15


Uri Asaf héber betűi, avagy a magyar Misna kiadásra vár!

Héber betűk a címe annak a kiállításnak, amely Uri Asaf absztrakt képeiből nyílik meg a budapesti 2B Galériában. A tárlat különlegessége, hogy a műveket az a magyar nyelvű szövegrészlet egészíti ki, amelyet Uri Asaf fordított a Misnából, azaz a zsidó szóbeli tanból. Mivel a Misna a zsidó hagyomány alapműve, itt volna az ideje, hogy Uri Asaf munkája kiadóra találjon annak érdelében, hogy a szöveg a jövőben teljes egészében hozzáférhető legyen magyar nyelven is. 

– A posztbiblikus irodalom első számú forrása a Misna, a Szóbeli Tan. Uri Asaf néhány éve hozzáfogott a fordításához és nemrég közzétette ennek a hatalmas anyagnak két első fejezetét, a Magvak és az Ünnepek rendjét a Szombat internetes oldalán. Ez a misnai szöveg első magyar nyelvű változata fontos hiányt pótol, amely a mai napig nem nyert kellő méltatást – olvasható a budapesti Ráday utcai 2B Galéria honlapján, s ez utóbbi negjegyzést csak megerősíteni tudjuk. 

Hiszen örvendetes volna, ha zsidó intézmények, szervezetek, közösségek, tudományos műhelyek összefognának, és pénz áldoznának azért, hogy kiadót találjanak Uri Asaf eddig önzetlenül, magánszorgalomból, sőt, jó értelemben vett  megszállottsággal végzett nunkájának, mivel a Misna a zsidó hagyomány egyik alapműve. 

Mint Uri Asaf a szöveg és a 2B Galériában jövő héttől látható képek egységéről írja: 

„Az első héber szavakat 3 éves koromban hallottam a Kármel-hegyi óvodában, és ha ehhez még a hagyományos nevelés is járult volna, akkor a héber betűvetés szigorú tanulása követte volna az óvodás éveket. Sajnos a folytatás másképp történt. A betűvetés várni kényszerült felnőtt koromig, de lám, a kiállított képek most a héber betűk másait, változatait és kompozícióit zárják a keblükre” .

A tárlatot – amelynek kurátora Konkoly Ágnes művészettörténész – január 12-én, csütörtökön este 6 órakor Csáki Márton szerkesztő nyitja meg, a kiállítás február 10-ig tekinthető meg.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek