Új kezdeményezés az IKI-ben: dunántúli zsidó közösségek bemutatkozása

2022. Október 20. / 13:34


Új kezdeményezés az IKI-ben: dunántúli zsidó közösségek bemutatkozása

– Különleges rendezvénynek ad otthont az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) budapesti székháza október 27-én: „A dunántúli zsidóság múltja, jelene és jövője” címmel mutatják be a kővágóőrsi, a siófoki, a székesfehérvári és a szombathelyi zsidó közösségek múltját és jelenét – tudtuk meg Ledniczky Lívia programigazgatótól. Az esemény az IKI és a Tom Lantos Intézet (TLI) közös szervezésében valósul meg, s a tervek szerint folytatása is lesz más dunántúli zsidó közösségek bemutatásával.

Változatos, sokszínű programmal készül az Izraeli Kulturális Intézet és a Tom Lantos Intézet arra a különleges rendezvénysorozatra, amelynek keretében négy dunántúli zsidó közösség múltjába és jelenébe nyerhetünk bepillantást október 27-én, csütörtökön délután 5 és este 9 óra között.

Amint azt Ledniczky Lívia, az IKI programigazgatója honlapunknak elmondta: az eseménnyel a Tom Lantos Intézet célja, hogy tudományos igényű megközelítéssel lehessen az érintett zsidó közösségek gazdag örökségét a nagyközönség elé tárni, ez a magyarázata annak, hogy „A dunántúli zsidóság múltja, jelene és jövője” című programsorozat keretében tudományos előadások is lesznek. 

Képernyőkép 2022-10-20 181655.jpg

Mint kifejtette: a dunántúli zsidóság történetét Vas megyei példákon keresztül mutatja be Szántóné dr. Balázs Edit történész, míg a székesfehérvári zsidóság történetéről dr. Gergely Anna történész tart előadást. Őket Hangodi László történész-főmuzeológus követi dr. Frisch József (1900-1944) életútjának felidézésével, majd egy, a vidéki zsidósággal kapcsolatos 21. századi publikációkat tartalmazó,  készülőben levő bibliográfia bemutatására vállalkozik dr. Szegő Ágnes történész és Susán Eszter, a Tom Lantos Intézet programmenedzsere.

Ledniczky Lívia kiemelte a rendezvény kulturális szegmensét, amely előadások, kiállítások, tárgyi emlékek és közösségi kezdeményezések bemutatásán keresztül ad betekintést a siófoki, székesfehérvári, szombathelyi és a kővágóőrsi közösségek múltjába, jelenébe. 

S remélhetőleg a jövőjébe is, hiszen – mint azt a programigazgató hangsúlyozta – a vészkorszak derékba törte a hajdan virágzó vidéki zsidó életet, így a megtizedelt közösségek mai tagjainak szinte emberfeletti munkát kell végezniük annak érdekében, hogy megőrizzék és továbbadják elődeik kulturális és vallási örökségét. 

A tervezett tárlatokról szólva az IKI programigazgatója elmondta: lesz egy kiállítás a szombathelyi zsidó közösség történetéről, s bemutatják Grinberg Daniella fotóművész képeit is a megmentésre váró, mintegy kétszáz  éves kővágóőrsi zsinagógáról. Az utóbbi tárlat keretében kiállítják a zsinagóga eredeti óráját, amelyet az a zsidó család őriz, amely a világháború idején megmentette az értékes órát a megsemmisüléstől. A fotókiállítást Jusztin Ádám, a Káli-medence Zsinagógája Alapítvány kuratóriumi elnöke mutatja be az érdeklődőknek. A két tárlat október 27-től november 27-ig lesz megtekinthető az IKI-ben.  

2020-tavaszi-gazolas_6.jpgA kővágóőrsi zsinagóga

A program a közösségi vezetők és tagok prezentációival zárul: előadást tart majd Winkler Miksa, a siófoki „nyári zsinagóga” vezetője; Barna Ágnes, a Székesfehérvári Zsidó hitközség elnöke; a már említett Jusztin Ádám, a Káli-medence Zsinagógája Alapítvány elnökeként; valamint Sugár Judit, a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke.

Ledniczky Lívia hozzátette: ha minden a tervek szerint alakul, akkor a közeljövőben újabb dunántúli zsidó közösségek bemutatkozását is megszervezik, hogy a közönség képet kapjon például a győri, a soproni, a kőszegi és a régió más zsidó közösségeinek életéről. 

(Címlapkép: a szombathelyi Szemtől szemben kiállítás egy részlete)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek