Szombathely őrzi és értékeli a város zsidó örökségét

2022. November 09. / 10:28


Szombathely őrzi és értékeli a város zsidó örökségét

A Mazsihisz támogatásával zsidó fesztivált rendeztek az elmúlt napokban Szombathelyen, ahol többek között beszédet mondott Heisler András, a Szövetség elnöke, tanítást adott dr. Frölich Róbert országos főrabbi és Darvas István főrabbi. Filmvetítéseket, előadásokat és koncerteket is tartottak, s mint elhangzott: a Mazsihisz elnöksége idén a Magyarországi Zsidóságért-díjjal tünteti ki Márkus Sándort, a helyi hitközség volt elnökét.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a város polgárai jelentős számban vettek részt a programokon, ami azt jelzi, hogy Szombathelyen fontosnak tartják a zsidó örökség ápolását – mondta honlapunknak Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnöke a napokban lezajlott Szombathelyi Zsidó Fesztiválról.

Az elnök a programsorozatból kiemelte, hogy beszédet mondott és tanítást adott dr. Frölich Róbert országos főrabbi, valamint Darvas István főrabbi, hiszen – mint fogalmazott – zsidó hagyományaink szerint a közösségi összejövetelek elmaradhatatlan eleme a közös tanulás. Egyúttal bejelentette: a Mazsihisz elnöksége a Szombathelyi Zsidó Hitközséget tizenkét éven át vezető Márkus Sándornak ítélte a Magyarországi Zsidóságért-díjat, amit a díjazottnak jövő hónapban adnak át a fővárosban. Hozzátette: Márkus Sándor megbecsültségét és munkájának elismerését jelzi, hogy a helyi hitközség örökös tiszteletbeli elnökké választotta.  

A Szombathelyi Zsidó Fesztiválon levetítették Groó Diána filmrendező Regina című dokumentumfilmjét, amely az első női rabbi, Regina Jones életéről szól. A film rendezőjével a vetítés után Tanai Ibolya beszélgetett. A rendezvénysorozat keretében fellépett Müller Péter Sziámi is, a budapesti Zsidó Kulturális Fesztiválok állandó szereplője, aki ezúttal Kováts Krisztával és Novák Péterrel adott elő Leonard Cohen-szerzeményeket, a helyi zsinagógában szólókoncertet adott Bíró Eszter énekesnő is Móser András harmonikaművész társaságában.

A fesztiválon beszédet mondott Moran Birman, Izrael magyarországi nagykövethelyettese, aki azt mondta: „Átérezhetjük ennek az épületnek, a zsidó közösség központjának a történetét, a jelenét, mint a zene és a kultúra központját, a Savaria Szimfonikus Zenekar otthonát”. 

Nemény András polgármester a zsidó hitközség élén 12 évig szolgáló Márkus Sándorról beszélt, arra biztatva a tiszteletbeli elnököt, hogy vigyázó tekintetét tartsa még sokáig a szombathelyi zsidó közösségen, majd a város elismerését is átadta.  Sugár Judit, a hitközség elnöke és Márkus Sándor ezután oklevéllel ismerte el Várnainé Balogh Beátát, a Zrínyi Ilona Általános Iskola tanárát. A Szombathely Zsidóságáért emlékplakettet Heisler András, dr. Katona Attila történész, Mayer László levéltáros és Márkus Sándor kapta. (Forrás: Frisss.hu)

(Címlapkép: a szombathelyi neológ zsinagóga. Forrás: Foursquare.com)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek