Szeretettel köszöntjük a ma 75 éves Villányi András fotóművészt

2023. Március 01. / 17:01


Szeretettel köszöntjük a ma 75 éves Villányi András fotóművészt

A magyar zsidó közösség egyik legjellegzetesebb és legeredetibb alakja, a Scheiber Sándor-díjjal kitüntetett Villányi András fotóművész ma ünnepli 75. születésnapját. Kívánjuk, hogy a 120-ig még hátralévő évtizedekben is maradjon meg olyannak, amilyennek szeretjük, s készítsen még sok-sok felejthetetlen fotót a magyar zsidóságról, azaz rólunk, nekünk: a jövőnek.  

Villányi András 1948. március elsején Győrben született, s habár sok évtizede Budapesten él, a szülővárosától és annak megmaradt zsidó közösségétől nem szakadt el.

villanyiandras_int.jpgVillányi András

Jellegzetes, érdekes figurája ő a magyar zsidó életnek, és ami elsőre megragadó benne, az természetesen nem más, mint a tekintete, az örökké kíváncsian és figyelmesen ragyogó szeme, amely az ő számára ugyanúgy „munkaeszköz”, mint a fényképezőgépe.  

Pályafutása alatt végigfotózta a magyar zsidó közösség életét, látott és lefotózott mindent, ami az életünk elválaszthatatlan része: legendás fekete-fehér képei őrzik ünnepeinket és hétköznapjainkat, örömeinket és bánatainkat, a zsidó együttlét sajátos pillanatait esküvőkön és temetéseken.

Villányi András ma töltötte be a 75. életévét, de a szeme, a tekintete nem öregszik, s karakteres, szép, szakállas arcán is csak a nevetőráncok lettek kissé mélyebbek, mint voltak. 

Szeretettel köszöntjük és kívánjuk, hogy éljen az emberi kor végső határáig szeretetben és boldogságban. 

(Címlapkép: Anna Lugova)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek