Sporthírességek bemutatásával gazdagodott a Zsidó Kiválóságok Háza

2023. Február 27. / 15:21


Sporthírességek bemutatásával gazdagodott a Zsidó Kiválóságok Háza

Szerző: Kácsor Zsolt

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában kialakított digitális kiállítás mostantól nemcsak a tudomány és a művészetek, hanem a sport hazai és külföldi zsidó hírességeit is bemutatja. A tegnapi ünnepélyes tárlatmegnyitón többek között jelen volt Trine Skymoen, Norvégia budapesti nagykövete, Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, aki azt mondta: a kiállítás nagyszerűen prezentálja a zsidók jelentős szerepét a modern sport fejlődésében Magyarországon és azon túl. Az ünnepélyes megnyitón Dénes Gabor Balázs Béla-díjas filmrendező az általa rendezett bemutató videó vetítése közben méltatta a kiállítás jelentőséget.

Olti FerencOlti Ferenc

– Öröm itt lenni ebben a gyönyörű városban, s ebben a régi zsinagógában, amelyet többször is felújítottak, mielőtt betöltötte jelenlegi küldetését: a régi és az új közötti folytonosság szimbolizálását – mondta ünnepi beszédében Jákov Hadas-Handelsman, a Zsidó Állam magyarországi nagykövete tegnap Balatonfüreden, ahol a Zsidó Kiválóságok Házában a sport zsidó nagyjaival kibővült digitális tárlat átadásán vett részt. 

tud.jpg

A 2018 tavaszán Olti Ferenc kémikus kandidátus, a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület vezetőségének tagja vezetésével megnyílt Zsidó Kiválóságok Házában eddig két tematikus digitális tárlatot láthattunk: az „Einsteintől napjainkig – Zsidók és csúcstechnika” című kiállítás anyagaiból kiemelkedő zsidó tudósokat, míg a „Chagalltól Spielbergig – Zsidók és művészetek” című tárlatból pedig híres zsidó művészeket ismerhetünk meg. 

Tegnaptól immár a sport hazai és külföldi zsidó nagyjai közül is láthatunk egy válogatást, az  ünnepélyes tárlatmegnyitón többek között jelen volt Jákov Hadas-Handelsman, Izrael budapesti nagykövete, Palkovics László, a győri egyetem kuratóriumának elnöke, Róna Iván, a Mazsihisz turisztikai vezetője, Kirschner Péter, a Mazsike elnöke és Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke.

nk.jpgJákov Hadas-Handelsman

A sportkállítás kapcsán a már idézett Jákov Hadas-Handelsman úgy fogalmazott:

– Nagyon várom az új gyűjteményt, amely zsidó származású sportolók és sportolónők életét mutatja be, hiszen ez a kiállítás nagyszerűen prezentálja a zsidók jelentős szerepét a modern sport fejlődésében Magyarországon és azon túl. 

A nagykövet külön kiemelte a magyarok közül Hajós Alfrédet, a világ első zsidó olimpiai bajnokát, Petschauer Attilát, a világ valaha volt egyik legjobb kardvívóját, vagy az általa is élő legendának nevezett Keleti Ágnes tornásznőt.


köz.jpgA kiállításmegnyitó közönsége

Beszédében Palkovics László, a győri egyetem kuratóriumának elnöke, az N7 Holding Zrt. vezérigazgatója többek között azt emelte ki, hogy amikor ő vezette az Innovációs és Technológiai Miniszteriumot, akkor a tárca 60 millió forinttal támogatta az intézményt. Majd felhívta a figyelmet arra: mivel digitális tárlatról van szó, nem látja semmilyen technikai akadályát annak, hogy a balatonfüredivel párhuzamosan más helyszínen, így a győri egyetemen is bemutassák a sportélet zsidó vonatkozásairól szóló, tartalmas és gazdag anyagot.

tór.jpgTóraszekrény a belső térben

A megjelenteket köszöntötte Bóka István, Balatonfüred polgármestere is, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy a nemes célokat szolgáló intézmény kiállítása új tartalmakkal bővült, s megerősítette, hogy mint eddig, úgy a Zsidó Kiválóságok Háza a jövőben is számíthat a város támogatására. Mint fogalmazott: külön öröm számára, hogy a zsidó tudósok és a zsidó művészek után zsidó sportolók bemutatásával gazdagodott a tárlat, hiszen a sport szeretete és tisztelete véleménye szerint a magyar nemzet identitás része.

ZSIDÓ KIVÁLÓSÁGOK HÁZA

Cím:  Balatonfüred, Bajcsy-Zsilinszky Endre u. 32.
E-mail:  info@zsidokivalosagok.hu
Telefonszám : 06-87-782-592
Nyitvatartás:  hétfő kivételével minden nap 10-től 18 óráig

(Fotók: Mazsihisz.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kultúra
Meghívó kántorkoncertre
2023. Május 24. / 11:49

Meghívó kántorkoncertre

Megemlékezések
A Knesszet delegációja a Cipők emlékművénél Budapesten
Mazsihisz hírek
Heisler András: Elnöki leltár címszavakban