Remek hangulattal nyitott a „tinikorba” lépett ZsiFi a Puskin Moziban

2022. December 02. / 14:57


Remek hangulattal nyitott a „tinikorba” lépett ZsiFi a Puskin Moziban

Szerző: Kácsor Zsolt

A Puskin Moziban tartották a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál  megnyitó ünnepségét, amelyen Kenesei Marcell, a Bálint Ház vezetője, fesztiváligazgató így fogalmazott: a 11-es szám azt jelzi, hogy a ZsiFi belépett a „tinikorba”, magyarán mostantól többet lehet várni tőle, de többet is képes lesz adni. Kiosztanak majd például filmdíjakat is, mint a legnagyobb filmfesztiválokon.

Igazán remek hangulat uralkodott a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválnak a Puskin Mozi nagytermében tartott megnyitóján, ami részint a szervezők lelkesedésének és felkészültségének, másrészt a váratlan helyzetekre adott, szellemes reakcióknak volt köszönhető. Ilyen előre nem látható helyzet volt, hogy a beszédét magyarul mondó Kenesei Marcellnek egyszerre csak azzal kellett szembesülnie, hogy a vetítővászonról eltűnt a beszédének angol fordítása. 

_BRL7785.jpgKenesei Marcell

Márpedig a fordításra nagy szükség volt a jelenlévő külföldi diplomaták miatt: megtisztelte a megnyitót Izrael nagykövete és nagykövet-helyettese, Németország nagykövet-asszonya, valamint az Egyesült Államok nagykövetségének egyik magas rangú képviselője is. 

Az angol fordítás eltűnésekor azonban Kenesei Marcell azonnal feltalálta magát, és igen szellemesen azt mondta: a jelen lévő külföldi diplomatáknak most aztán nagyon gyorsan meg kell tanulniuk magyarul, hogy a megnyitót megértsék... De a villámtanulásra nem volt szükség, az igazgató ugyanis kifogástalan angolsággal kezdte fordítani önmagát. 

_BRL7651.jpgKenesei Marcell és Karácsony Gergely a külföldi diplomaták társaságában

A fesztiváligazgató a beszéde végén megköszönte a ZsiFi minden támogatójának a segítséget, külön kiemelve a Jointot és Németországot, majd megköszönte a Bálint Ház csapatának is a szervező munkát, külön kiemelve Lantai Dávidot. (Ezt mi magunk is meg tudjuk erősíteni, hiszen a Zsidó Kulturális Fesztiválok előkészítése során megtapasztaltuk: Lantai Dávid szervezőképessége, technikai felkészültsége és marketing ismerete nélkülözhetetlen egy nagyrendezvény lebonyolításakor.)

Ugyancsak roppant szellemesre sikeredett Karácsony Gergely főpolgármester színpadra szólítása is, ugyanis amikor Budapest vezetője a széksorok mellett a fellépésére várt, a megnyitó házigazdája, Borbás Gergő e szavakat mondta:

– Most pedig következzen az, amire mindenki várt!

De kiderült, hogy ő egy lépéssel már előrébb járt, s a megnyitón vetítendő filmre, az Armageddon Timre-ra gondolt. Úgyhogy amikor nem sokkal később Karácsony Gergely mégis színpadra lépett, a főpolgármester nem mulasztotta el megjegyezni:

– Nahát, meg is lepődtem, hogy ilyen hihetetlen kedvességgel konferálnak föl…

Egyszóval sikerült a ZsiFi megnyitóját nagyon lazán, nagyon rugalmasan, s minden kis baki ellenére professzionálisan lebonyolítani. Mivel is zárhatnánk ezek után ezt a cikket? Hadd idézzük Borbás Gergőt: 

– Most pedig következzen az, amire mindenki vár!

Ami nem más, mint a program, amelyet ezen a linken találnak, szemezgessenek a filmek közül kedvükre, aztán: irány a mozi! A vetítések helye a Puskin és a Művész, de az alkotások egy részét online is meg lehet tekinteni a Cinego révén. 

(Fotók: Bácsi Róbert)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek