RABIN 100: Tíz nap a tolerancia jegyében az Izraeli Kulturális Intézetben

2022. November 03. / 14:20


RABIN 100: Tíz nap a tolerancia jegyében az Izraeli Kulturális Intézetben

Jichák Rabin miniszterelnök 1995. november 4-én történt meggyilkolásának évfordulójára emlékezve a budapesti Izraeli Kulturális Intézet (IKI) és Izrael magyarországi nagykövetsége november 6-16 között tíz napos rendezvénysorozattal készül. Mint Ledniczky Lívia, az IKI programigazgatója elmondta: a száz évvel ezelőtt született Rabin generációkon átívelő, ma is érvényes szellemi hagyatéka es életútja előtt olyan programokkal tisztelegnek, amelyek a tolerancia és a párbeszéd fontosságára fókuszálnak.

– Mivel a Rabin-emléknap november 6-ra esik, a Nemzetközi Tolerancia Nap pedig november 16-án lesz, így a két dátum között eltelő, mind a tíz napot olyan tartalmas és sokszínű programokkal töltjük meg, amelyek a meggyilkolt miniszterelnök szellemi örökségére irányítják rá a figyelmet. Nem az a feladatunk, hogy állást foglaljunk Jichák Rabin politikai tevékenységét illetően pro vagy kontra, hanem az, hogy az általa vallott elvek és életének eseményei kerüljenek a fókuszba – mondta Ledniczky Lívia, az Izraeli Kulturális Intézet (IKI) programigazgatója arra a kérdésünkre, hogy miért éppen tíz napos rendezvénysorozattal készülnek a megemlékezésre.

313334220_10159487598294775_4730895473377919562_n.jpg

November 6-án, ezen a héten vasárnap gyertyagyújtással veszi kezdetét a rendezvénysorozat annak a mintájára, hogy ezen a napon Rabinra emlékezve minden évben fellobban a gyertya lángja az izraeli törvényhozás épületében is.

A programok közül Ledninczky Lívia kiemelte dr. Balázs Gábor eszmetörténész és Novák Attila történész beszélgetését, amely november 7-én, este fél 7-től az IKI-ben azt járja majd körbe, hogy milyen volt Izrael Rabin előtt, s milyen utána, azaz milyen politikai hatást gyakorolt az ország közéletére Rabin közéleti tevékenysége, s vajon melyek azok az elemek, amelyek ma is aktuálisak az általa vezetett vallott irányvonalból.

A programok sorában lesz kiállításmegnyitó is: az izraeli Rabin Centerből érkezik az IKI-be egy izgalmas plakátkiállítás, amelyen nem politikai kampányok plakátjait láthatunk majd, hanem olyan műveket, amelyek Rabinnal kapcsolatok eseményekre reflektálnak. Majd a már említett dr. Balázs Gábor tart előadást Rabin-emlékezetkultúra Izraelben címmel. (Erre az eseményre előzetes regisztráció szükséges!)

311982303_10159491052689775_4991367071521665405_n.jpg

Annak szimbolizálására, hogy mennyire széles spektrumban gondolkodnak erről a tíz napos emlékezés-sorozatról, Ledniczky Lívia elmondta: kosárlabda-mérkőzést szerveznek a budapesti Scheiber iskola tanulói és Szentendrei Református Gimnázium diákjai között, amelynek természetesen nemcsak a barátságos meccs az egyik célja, hanem az is, hogy a zsidó iskola és a református gimnázium tanulói megismerhessék egymás tanrendjét, szokásait, a két intézmény szellemisége közötti hasonlóságokat és különbözőségeket.

További részletekért keressék fel a rendezvénysorozat Facebook-eseményét, amelyet ide kattintva találnak.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
A közgazdaságtan nagyágyúi holnap a Goldmarkban
Zsidó világ
Dési Tamás: Összeköt minket a Tóra
2023. Március 09. / 13:00

Dési Tamás: Összeköt minket a Tóra