PurimFeszt – Minden, ami Purim

2024. Március 25. / 20:49


PurimFeszt – Minden, ami Purim

A HanukaFeszttel kezdődő, tematikus ünnepi kulturális programsorozatunk a PurimFeszttel folytatódott, mely sokszínű, minden korosztálynak izgalmas programokkal szolgált. A következőkben egy rövid élménybeszámolót olvashatnak Zucker-Kertész Lilla tollából.

purimfeszt-cikk-nyitókép.jpg

A fesztivált Kováts Kriszta különleges és nagysikerű előadása nyitotta meg a Rumbach zsinagóga falai között. A Biblia Show című koncerten a színész-énekesnő különleges és kifejező hangján Fábri Péter igényes dalszövegei csendültek fel, amiket olyan érzékeny, méltán országszerte elismert zenészek kísértek, mint Wolf Péter, maga a zeneszerző (zongora), Faludi Judit (cselló) és Keönch László (hegedű, ütőhangszerek, vokál).

Szombat este együtt teljesítettük a Purim egyik micváját, amikor Radnóti Zoltán főrabbi és Deutsch Péter rabbi felolvasásában meghallgattuk Eszter királyné történetét. A Megila-olvasást egy kihagyhatatlan retró party követte. Arató András videódiszkóján egy MegaPurim buli keretében igazi időutazás várt a szórakozni vágyókra. 

radnóti-deutsch-peti.jpg

purim-sababa.png

A Goldmark terem neonfényben fürdő tánctér lett, ahol öröm volt látni azt, milyen önfeledten szórakoznak együtt a különböző korosztályok; ötletes és látványos jelmezbe bújt gyerekek és felnőttek énekelték hangosan a felcsendülő slágereket. Az evés, ivás sem maradhatott el, végül 23 órától Selector Emka DJ pörgette a lemezeket a Club Sababa generációnak.

A szombati esti mulatságot vasárnap délelőtt egy igazi családi program követte a Rumbach zsinagógában. A nézőtér gyorsan megtelt, és együtt hallgathattuk, ahogy Radnóti és Deutsch rabbik felolvassák a Megilát. A gyerekek ajándék kereplőkkel űzték el Hámán emlékezetét.

Fergeteges hangulat kerekedett a zsinagógában, ahol finomabbnál finomabb Hámán-táskákat kóstolhattunk, majd következett a délelőtt fénypontja. A Lauder Iskola Sirim kórusának és a Scheiber Iskola, valamint a Bálint Ház Közösségi kórusainak előadásában héber és jiddis slágereket hallgathattunk. A kórusok koncertjén közreműködött Kardos Dániel, Klein Judit, Rév Kata és Teszter Nelli.

A gyerekeknek igazán különleges programokkal készültünk, hiszen ugyanezen a napon délután a Bálint Házba is látogathattak a családok, ahol a Bálint Ház, a Benjámin ovi és a Rumbi Tanház szervezésében hóra táncház, vattacukor készítés, játszóház és purimi kézműves foglalkozások várták az érdeklődőket.

A PurimFeszt egyik legjobban várt programja az esti koncert volt, ahol Behumi Dóri, Kozma Orsi és Váczi Eszter purimi koncertje varázsolta el a hallgatóságot. Az eseményen beszédet mondott dr. Grósz Andor, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke is, aki emlékeztetett arra a szép zsidó eszmeiségre, miszerint egy ünnep sem telhet el tanulás nélkül. Felidézte Lord Jonathan Sacks rabbi egyik gondolatát, miszerint: „A judaizmus a szabadság és a felelősség vallása. (…) A zsidó vallás ragaszkodik ahhoz, hogy mi emberek vagyunk a saját sorsunk urai. Az ember nincs előre beprogramozva, és nem érvényes rá a predesztináció. Az embernek van választási lehetősége. Ez a zsidó hit egyik legfontosabb alapelve.”

purim-feszt-03-24-cikkbe.jpg

Hiszen nem kell ahhoz zsidónak lenni, hogy az ember egy közösség tagjaként felelősséget érezzen a többiekért, és példát vegyen a bátor Eszter királynéról, akinek tette egy egész népet mentett meg a pusztulástól.

A felemelő ünnepi beszédet követően színpadra lépett Fenyő Iván színművész, aki a Vári György rabbi által erre az alkalomra írt purimi történetet interpretálta. Több oldalról közelítette meg az ünnep mondanivalóját, és kitért arra, hogy a téves közhiedelemmel ellentétben a zsidó történelemre nem csupán gyászünnepekkel emlékezünk, vannak örömünnepeink is, amik közül azonban kiemelkedik ez a nap. 

– Az egyetlen féktelen örömünnepünk, amikor inni szinte vallási kötelesség, amikor ki lehet gúnyolni magát a rabbit, amikor a világ a feje tetejére áll, és bárki bárkivé lehet.

– Eszter királyné története számomra a közösség szolgálatába állított egyéni felelősség szép és kifejező példája – tette hozzá Grósz elnök úr, emlékeztetve arra, hogy egy olyan zsidó történetről van szó, amelynek szimbolikájával könnyűszerrel azonosulhatnak a nem zsidók is.

Vári György írásában: “A világ az Eszter könyve szerint kiszámíthatatlan és fenyegető, tele van őrült véletlenekkel és bármi megtörténhet benne. Örüljünk addig, amíg szerencsések vagyunk. És mi is így érezzük, egy egyre kiszámíthatatlanabb, egyre bizonytalanabb jövőjű világ polgáraként újra. Modern könyv ez. A titka az, hogy mintha pont azt üzenné, hogy most jó, most együtt vagyunk, most énekelhetünk, közösen, használjuk ki. Ahogy Karády Katalin énekelte, csak egy nap a világ, ki tudja, holnap mire ébredünk. Talán ez is a féktelen jókedv oka. Ma együtt vagyunk, most élünk, most érezzük jól magunkat.”

A rabbi felemelő sorait Rapi-Legény Zsuzsanna által érzékenyen válogatott szépirodalmi idézetekkel fűszerezve hallhattuk Fenyő Iván magával ragadó előadásában.

A kifejezetten a zsidó kultúrához kapcsolódó, illetve zsidó szerzőktől válogatott műsor során felcsendülő csodás angol és magyar nyelvű dalok elvarázsolták a közönséget. Az Egy esős vasárnap délután és a Csepp a tengerben, ahol a három énekesnő egyszerre lépett színpadra a melankolikus magány esszenciáit hordozta, míg más pezsgő slágerek, például a Bei mir bist du shein, az ünnep önfeledt vidámságot szórták szét a zsinagóga falai között.

A zene minden hangjegyével kapcsolódott a perzsiai történet mondanivalójához, a fantasztikus énekesnők tökéletes érzékenységgel emelték be saját, egyéni művészetüket az ünnep szellemiségébe. Fenyő Iván a zenei blokkok között felelevenítette számunkra a Purim történetét, kiemelve azt, hogyan sejlik fel egy zsidó árva öntudatra ébredése a lapokon.

– Éppen ez az önfelvállalás vezet a szerencsés megmeneküléshez – tette hozzá Fenyő Iván. – Mert „az egész világ keskeny híd csupán”, ahogy a híres dalban a breszlovi Náhmán rabbi mondja, és az a fontos, egyedül az, hogy ne féljünk mégsem. Hogy merjünk élni. 

De a PurimFeszt még tart, 27-e szerdáig, amikor a Tóbiás, a tejesember című  előadást nézhetik meg a Gólem Színházban. Az ünnepekre hangoló kulturális, hagyományteremtő programsorozatunk a PészahFeszttel folytatódik április 15-22-ig, ahova szeretettel várjuk Önöket!

De még a fesztivál előtt jöjjenek, és emlékezzenek meg velünk a Holokauszt áldozatairól a Holokauszt 80. Emlékév nyitókoncertjén, ahol olyan sztárok lépnek fel, mint Rost Andrea, Nógrádi Gergely, Fekete László, Korcsolán Orsolya és az Erkel Ferenc Kamarazenekar.

A hangversenyen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amit ide kattintva tudnak megtenni.

Bővebben a koncertről / IDE KATTINTVA

Szeretettel várjuk Önöket!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Gyertek velünk sávuótra a Benjamin oviba!
Zsidó világ
A Tóra mindenkié: tűz, víz, sivatag – Jó szombatot!
Élet + forma
Egy százalékos adófelajánlás: célegyenesbe fordultunk!