Ne feledjük tévét 10. napját: holnap böjtnap lesz

2023. Január 02. / 13:56


Ne feledjük tévét 10. napját: holnap böjtnap lesz

Ma este beköszönt tévét hónap 10. napja (ászárá betévét), amelyen hagyományaink szerint böjtölve kell emlékeznünk arra, hogy mintegy 2600 évvel ezelőtt II. Nebukadneccár, az Újbabiloni Birodalom királya e napon kezdte meg az első Szentély ostromát. A király Jeruzsálemet három évig tartó ostrom után, i. e. 586-ban foglalta el. A böjt holnap, kedden reggel 5 óra 51 perckor kezdődik és délután 4 óra 33 percig tart. Könnyű böjtöt minden kedves hittestvérünknek!

A héber Bibliában Nebukadneccárként ismert újbabiloni uralkodót a történettudomány II. Nabú-kudurri-uszurnak nevezi, és uralkodásának kezdetét i. e. 605-re, a végét pedig i. e. 562-re teszi. 

II. Nebukadneccar Jehojákim judai király uralkodásának idején támadta meg Jeruzsálemet. Erről Dániel próféta könyvében ez olvasható: „Jehojákim júdai király uralkodásának harmadik évében felvonult Nebukadneccar, Babilónia királya Jeruzsálem ellen és ostrom alá vette". A király i. e. 589-ben támadta meg a várost, és három évig tartó ostrom után, i. e. 586-ban tudta bevenni.

Miután a babiloni sereg elfoglalta Dávid városát, kifosztotta az első Szentélyt, amiről a már említett Dániel próféta könyvében ezt olvassuk: [a király] elvitte a Szentély berendezését Sineár földjére, és a saját isteneinek templomában és isteneinek kincstárában helyezte el". 

A babiloni sereg a hagyományaink szerint tévét hónap 10-én kezdte el a Szentély ostromát, ennek emlékére holnap böjtöt tartunk 5 óra 51 perctől 16 óra 33 percig. 

Aki mindennapos gyógyszereket szed vagy krónikus betegségben szenved, feltétlenül kérdezze meg a rabbiját és orvosát arról, hogy böjtölhet-e, s ha igen, akkor milyen mértékben. Hiszen a zsidó vallásban a böjt köztudomásúlag nem a test sanyargatását, nem a minden áron való étel- és italmegvonást, hanem a megtérést szolgálja. Alkalmat arra, hogy megvizsgáljuk jó és rossz tetteinket, majd levonjuk a következtetéseket arra nézvést, hogy ha hibáztunk, miképpen tehetjük jóvá helytelen cselekedeteinket.

Könnyű böjtöt kívánunk minden kedves hittestvérünknek!

(Címlapkép: a Szentély bibliai leírásokon alapuló makettje)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek