Ne feledjék: holnap kezdődik a  zsidó és izraeli filmfesztivál remek alkotásokkal!

2022. November 29. / 17:16


Ne feledjék: holnap kezdődik a zsidó és izraeli filmfesztivál remek alkotásokkal!

Filmrajongóknak kötelező, mindenki másnak „kötelezően ajánlott" programsorozat a holnap kezdődő 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál. Hiszen olyan filmeket nézhetünk meg, amelyek itthon lényegében elérhetetlenek: a programban az idei év legjobb izraeli filmjei szerepelnek, és lesz még sok más remek alkotás. A vetítések helye a Puskin Mozi és a Művész, de az alkotások egy részét online is meg lehet tekinteni a Cinego révén. 

– Az elmúlt két év a bekuckózás éve volt. Visszavonultunk, előfizettünk a streamingszolgáltatókra, tévéztünk, kanapéztunk. S bár megvolt ennek is a hangulata, úgy érzem, elég volt! Vissza szeretnénk kapni a filmvetítés előtti izgalmat, a moziterem meghitt hangulatát, a popcornszagot. A 11. ZsiFinél nem is találtok erre jobb alkalmat. Olyan filmeket hozunk, amelyeket nem is tudnátok otthon megnézni, itt lesznek az idei év legjobb izraeli filmjei, és sok remek nemzetközi alkotás is – írja Kenesei Marcell, a Bálint Ház vezetője, fesztiváligazgató a 11. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál honlapján.

314029649_493893976112856_657014655613971116_n.jpg

– S hogy mitől zsidó egy filmfesztivál? – teszi föl a kérdést Kenesei Marcell. Természetesen a filmek témájától. Megjelennek a mai zsidóság élményei, problémái, melyek sokszor ugyanazok, mint amiket a nem zsidó társadalom él meg: idősödés, a randizás nehézségei, elviselhetetlen szomszédok, faültetés vagy orvosi kannabisz. De persze nem maradnak ki a „nagyon zsidós” témák sem!

Miképpen tavaly is, a fesztivál fővédnöke újra Karácsony Gergely , Budapest főpolgármestere.

Az idei ZsiFI részletes programja
 
ezen a linken érhető el, míg a fesztivál filmjeiről ezen az oldalon találnak ismertetőket.

(Címlapkép: Reimund Bertrams – Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Közösségi szolgálat
2023-ban újra pályázható a JadbeJad támogatás
Élet + forma
Ukrajnai és orosz zsidók Párizsban – Ady szemével