Megkezdődött a győri származású zsidók világtalálkozójának előkészítése

2023. Január 30. / 12:14


Megkezdődött a győri származású zsidók világtalálkozójának előkészítése

A Zsidók Győri Gyökerei Alapítvány a helyi holokauszttúlélők  leszármazottainak részvételével Világtalálkozót rendez Győrben 2024. július 4-7 között. Az előzetes felmérés szerint az eseményen mintegy 150 hazai és külföldi vendég lesz jelen – olvasható az alapítvány közleményében. A találkozó fővédnöke a győri polgármester, védnökei a megyei főispán és a megyei közgyűlés elnöke. Az esemény része lesz Győr 2024-es hivatalos városi programsorozatának.

Krausz Péter, a Zsidók Győri Gyökerei Alapítvány kuratóriumi elnöke a sajótköözleményben hangsúlyozza: „közel 80 évvel ezelőtt az akkori magyar hatóságok és a náci megszállók brutálisan megsemmisítették a város társadalmának egy teljes mértékben integrálódott szeletét, Győr akkori népességének több, mint 10 százalékét, amely a 20. század első felében elévülhetetlen érdemeket szerzett a modern helyi ipar és kereskedelmi élet megteremtésében". A kuratórium elnöke hozzátette: 

„a zsidóságnak a város fejlődésére gyakorolt hajdani jótékony hatását Győr ma is élvezi. A 2024-es megemlékezések és az azokhoz kapcsolódó, történelmi ismereteket bővítő diákpályázat nem csupán a múltba tekintenek, hanem azt is célozzák, hogy visszavezessék a rég elszakadtakat győri gyökereikhez, erősítsék a kölcsönös megértést és a győri helyi társadalom befogadó készségét. Ezen a bázison egy ígéretesebb jövő épülhet”.

Mint a sajtóközlemény írja, a civil kezdeményezésre létrehozott Zsidók Győri Gyökerei Alapítvány honlapján hely- és családtörténeti írások mellett már megtalálható a találkozó tervezett programja. 

A tervezett események között szerepel a győri és környékbeli zsidóság múltjáról, jelenéről és jövőjéről, a multigenerációs traumák kérdéséről és más témákról szóló emlékkonferencia megrendezése; emléktábla avatása a Budai úti barakkok helyszínén; hivatásos művészek és a győri egyetem zenei tagozatos diákjainak közreműködésével szervezett emlékkoncert a győri zsinagógában; a temetői megemlékezés és közös faültetés; valamint polgármesteri fogadás. 

Az előkészítő munkálatok között az egyik legfontosabb a zsidó helytörténettel foglalkozó, „Az ő sorsuk, a mi történelmünk" elnevezésű diákpályázat, amelyen 9 középiskola (hét győri, egy-egy pannonhalmi és csornai intézet) 18 háromfős csapata vesz részt. A diákok a kutatási és művészeti munkákat 2023-ban dolgozzák ki,  a győztes csapat a kutatási eredményeit a Világtalálkozó konferenciáján mutatja be, ahol a művészeti pályamunkákat is kiállítják. 

A teljes vállalkozás jelentős költségekkel jár, ezért az Alapítvány nagy erőfeszítéséket tesz a programok megvalósítását szolgáló pénzügyi források megteremtéséért. Adományokat köszönettel fogadnak, a támogatásokhoz szükséges információk az említett honlapon itt találhatók

Az alapítvány Facebook-oldalát ezen a linken találják.

(Címlakép: a győri zsinagóga archív felvételen. Forrás:  Zsidók Győri Gyökerei Alapítvány  – Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek