Ma 20 éve szenvedtek halálos balesetet a Columbia űrhajó pilótái

2023. Február 01. / 14:48


Ma 20 éve szenvedtek halálos balesetet a Columbia űrhajó pilótái

Ma húsz évvel ezelőtt, 2003. február 1-én, keleti parti idő szerint reggel 9-kor a NASA elvesztette a kapcsolatot a világűrből visszatérő Columbia űrsiklóval és hét fős legénységével. A houstoni irányításnak 12 perccel később vált egyértelművé, hogy az űrrepülőgép a légkörben darabokra szakadt, és az 1986-os Challenger-szerencsétlenség óta az amerikai űrügynökség legsúlyosabb tragédiája bontakozik ki a szemük láttára. „A Columbia elveszett, nincsenek túlélők” – mondta George W. Bush amerikai elnök a szerencsétlenség estéjén tartott beszédében.

Lesújtó és felemelő történet, amely végső soron arról szól, hogy ha a sorsunk nincs is a kezünkben, a döntéseink felelősségét mégsem veheti el tőlünk senki. Ma 20 éve szenvedtek halálos balesetet a Columbia űrhajó fedélzetén Ilan Ramon és társai. Írásunkkal rájuk emlékezünk.

Ilan RamonIlan Ramon

Édesapja családja még időben hagyta el Németországot, 1935-ben, édesanyja (és nagymamája) azonban megjárja Auschwitzot, mielőtt Izraelbe kerül. Beer Sheván nőtt fel, a hadseregnél a légierőhöz csatlakozott és nevét Ilan Wolfermanról Ilan Ramonra változtatta. Impozáns katonai karriert csinált, az ezredesi rangig vitte, részt vett az izraeli légierő egyik leghíresebb akciójában, az oziraki nukleáris reaktor megsemmisítésében. Ez a bevetés akadályozta meg, hogy Szaddam Huszein Irakja nukleáris fegyvereket állíthasson elő. Ő volt az egység legfiatalabb pilótája.

1997-ben választották ki a szerepre, hogy ő legyen Izrael első űrhajósa, ekkor kezdődik meg felkészítése, 1998-ban Texasba költözött.

A Columbia 2003 január 16-án hagyta el a Föld légterét, ekkor indult kutatóútjára fedélzetén a 48 éves Ilan Ramonnal: ő volt a legénység legidősebb tagja. Nagy poggyászt vitt magával: úgy érzi, egész Izraelt és a teljes zsidó népet fogja képviselni. Nála volt egy Auschwitzban meggyilkolt fiatalember rajza a Földről úgy, ahogyan a Holdról láthatják. A fiatalembert Petr Ginznek hívták, a terezini koncentrációs táborban magazint adott ki, Verne stílusában írt regényeket kisgyerekként, terezini naplója a háború után került elő: ő Kelet-Európa Anne Frankja. Kapott egy miniatűr Tórát egy bergen-belseni túlélőtől, először kért kóser ellátást az űrhajózás történetében, noha nem volt vallásos a Földön és még azt is megkonzultálta egy CHABAD-rabbival, hogy hogyan kell szombatot tartani a világűrben.

A többit tudjuk: közel 16 nap után, 16 perccel a tervezett landolás előtt, már a Föld légterében a Columbia űrhajó balesetet szenvedett és Ilan Ramon társaival együtt meghalt. Február elsején történt mindez, azon a napon, amikor a 16 éves korában meggyilkolt Petr Ginz, akinek űrrajza az űrhajó fedélzetén megsemmisült, a 83. születésnapját ünnepelte volna.

Megmaradt viszont – Petr Ginz naplójához hasonlóan – Ilan Ramoné, ami egy ilyen katasztrófa körülményei között szinte megmagyarázhatatlan, majdhogynem csoda.

Asaf Ramonnak, Ilan Ramon legidősebb fiának özvegy édesanyja, Rona Ramon beleegyezésére volt szüksége ahhoz, hogy a különösen veszélyes légierőnél szolgálhasson, édesapja nyomába lépjen. Rona Ramonnak mérlegelnie kellett, hogy őt is elveszítheti, de nem akart fia álmainak útjába állni. Asaf Ramon, miután kitűnően végzett, 21 évesen, egy rutinrepülés során, balesetben életét vesztette. Hat évvel apja halála után.

Nyilván kitalálják: három életben lévő gyermekük egyike, a legfiatalabb fiú, Yiftach szintén pilóta szeretett volna lenni és Rona Ramon nem akadályozta meg, mert úgy gondolta, senkitől sem vehetjük el a döntés szabadságát. Ezért hozta létre a Ramon Alapítványt is, amelynek célja arra bátorítani a fiatalokat, hogy merjék követni az álmaikat.

Ilán Ramon özvegye, Rona Ramon 2018-ban hunyt el 54 évesen.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek