Jusztin Ádám: A zsidóság óriási szerepet játszik a sporttörténelemben

2023. Február 28. / 12:41


Jusztin Ádám: A zsidóság óriási szerepet játszik a sporttörténelemben

Szerző: Kácsor Zsolt

Mint tegnap beszámoltunk róla: a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában múlt vasárnap megnyílt az a digitális tárlat, amely a hazai és külföldi sportélet nagyjait mutatja be. A kiállítás anyagának összeállításában részt vett Jusztin Ádám, a Maccabi VAC elnöke, akivel a válogatás szempontjairól, valamint a zsidó sport népszerűsítésének egyetemes üzenetéről beszélgettünk. INTERJÚ

– Sportolóként, a magyar és nemzetközi sportéletben járatos szakemberként, a Maccabi VAC elnökeként vett részt a digitális tárlat bővítésének előkészítésében. Milyen szempontok szerint választotta ki a sportkiállítás keretében bemutatott személyiségeket?
– A Zsidó Kiválóságok Házát vezető Olti Ferenc felkérésére nem én egyedül válogattam a bemutatandó sportolók és a sporttal összefüggésbe hozható, ismert személyiségek között, hanem több szakemberrel közösen választottuk ki őket: elsősorban Szabó Lajossal, a Sportmúzeum igazgatójával, akitől nagyon sokat tanultam az elmúlt évek alatt, továbbá Kirschner Péterrel, a Mazsike elnökével. 

Ami pedig a válogatás szempontjait illeti: elsődlegesen azt tartottuk szem előtt, hogy minél szélesebb nemzetközi áttekintést adjunk a témáról, hiszen az anyagban nemcsak magyar, hanem külföldi zsidó kiválóságok is szép számmal szerepelnek. 

A legnagyobb nehézséget az okozta, hogy a sok-sok névből kik legyenek azok, akiket első körben bemutatunk. Még szerencse, hogy ez a most megnyílt tárlat remélhetőleg egy sorozatnak még csak az első eleme, azaz később olyanok bemutatására is sor kerül, akik ebből az első anyagból kimaradtak.

zsi.jpg

– Nem sűrűn nyílnak hasonló kiállítások, úgy emlékszem, legutóbb a Testnevelési Egyetemen mutattak be zsidó sportnagyságokat. A balatonfüredi tárlat egy kedvező tendencia kezdetét jelentheti?
– Én magam jó pár zsidó sportolókat bemutató hazai és nemzetközi kiállítás szervezésében részt vettem, s most annak külön örülök, hogy úgy tűnik: egyre több szervezet kezdi felismerni, hogy ez milyen fontos hiánypótló feladat. Rengeteg zsidó sportoló emléke merült feledésbe, vagy ha egyeseket nem is feledtek el, nem vetül rájuk figyelem, holott a teljesítményük alapján megérdemelnék.

– Nem az lehet ennek az egyik oka, hogy a zsidókkal kapcsolatos általánosító, igaztalan sztereotípiákba nem fér bele az „izmos zsidó sportbajnok” képe?
– Rengeteg oka lehet, ezt szociológiai kérdésnek tartom, ezért nem a mi dolgunk megvitatni. De az biztos, hogy a magyar zsidó közösségnek a rendszerváltás óta nagy felelőssége van abban, hogy a zsidó sport rendkívüli teljesítménye csak az elmúlt tíz-tizenöt évben kezdett reflektorfénybe kerülni. Nem hazabeszélek, de ebben döntő szerepet vállalt a Maccabi VAC azon egyszerű oknál fogva, hogy nekünk éppen ez az egyik alapfeladatunk és profilunk. 

A zsidó sport bemutatására, a társadalom felé való propagálására és népszerűsítésére mi minden lehetséges alkalmat megragadunk, hiszen ez a kötelességünk. Nagyon örülök neki, hogy újabban már nemcsak a Maccabi VAC berkein belül fontos ez a téma, hanem másutt is, most ugye például éppen Balatonfüreden. 

Erről a tárlatról hadd mondjam el, hogy maximálisan támogattuk az ötletet, mert szakmailag megalapozott és igényes, sajnos voltak már olyan kisebb tárlatok, amelyekben rengeteg hibát lehetett felfedezni.

Jusztin_bel.jpgJusztin Ádám: Maximálisan támogattuk az ötletet, mert szakmailag megalapozott és igényes

– A kiállított névsorban nemcsak zsidó olimpikonokat, világbajnokokat, edzőket láttam, de nagy örömmel fölfedeztem Vitray Tamást és Szepesi Györgyöt is, akik ugye nem sportolók. Ők miért kerültek be a zsidó sportot bemutató anyagba?
– Ez a kérdés magának a tárlatnak a koncepcionális alapjait érinti, mert az volt az elképzelés, hogy a sportolókon, edzőkön, mecénásokon kívül minden olyan fontos személyiséget be szeretnénk mutatni, akik a sportolókat, s ezen belül a zsidó sportolókat nagyban hozzásegítették a sikerhez. Vitray és Szepesi ilyen, hiszen ők is meghatározó szereplői voltak a magyar sportéletnek évtizedeken át. Ezért kerültek be az anyagba sportvezetők, támogatók, közéleti személyiségek, akiknek részük volt a sportolók sikereiben, még ha nem is közvetlenül a versenyeken. 

Azt gondolom, hogy az ilyen széles körű tudásanyag hozzájárulhat a zsidósággal szembeni negatív sztereotípiák oldásához. Pontosan ez az oka annak, hogy számos külföldi híresség is szerepel a tárlaton. 

Ha a fiaim korosztályának tagjai valamelyik külföldi országból eljönnek ide, hogy megnézzék a kiállítást, akkor vélhetően nem sokat mond nekik Hajós Alfréd vagy Brüll Alfréd neve. De ha meglátják a kosaras David Blatt fotóját, aki ugye a világ egyik leghíresebb profi kosárlabda-edzője volt az NBA-ben, akkor a fiatalok azonnal azonosulni tudnak az üzenettel, amit át szeretnénk adni, s ami nem más, mint az, hogy a zsidóság óriási szerepet játszott és játszik a magyar és egyetemes sport történelmében.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek