Felhívás közös  imádkozásra magyar ortodox testvéreinkkel

2023. Március 04. / 20:50


Felhívás közös imádkozásra magyar ortodox testvéreinkkel

A magyar ortodoxia melletti kiállás jegyében ortodox és neológ zsidók közösen imádkoznak a budapesti Kazinczy utcai ortodox zsinagógában (Budapest VII. kerület, Kaizinczy utca 29-31.) purim reggelén, azaz március 7-én, kedden, reggel 8 órától. „Milyen jó és kellemes, ha együtt vannak a testvérek” – olvassuk a 130. zsoltárban, ami azt üzeni nekünk: Izráel egész népe egyetlen közösség, ortodoxok, neológok és mások egyaránt.

Akkor vagyunk biztonságban, ha megőrizzük sokféleségünket és megőrizzük eredendő egységünket. Ennek szellemében közösen imádkozunk és olvassuk a Megilát szabadulásunk emlékére.

közös-ime-ortodox.png

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) rabbijai – egyeztetve Zev Paskesszel, a Magyar Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) főtitkárával – felhívást intéznek magyar neológ és ortodox hittestvérekhez, hogy purim reggelén, azaz március 7-én, kedden, reggel 8 órától imádkozzunk közösen és olvassuk fel együtt Eszter tekercsét, a Megilát a Kazinczy utcai ortodox zsinagógában.

Szeretnénk, ha a magyar ortodoxia tagjai éreznék: nincsenek egyedül a bajban, hiszen Magyarország legnagyobb lélekszámú zsidó felekezete, a neológ Mazsihisz mellettük áll.

A Mazsihisz több rabbija közösségeikkel együtt ott lesz a Kazinczy utcai zsinagógában. Arra kérjük hittestvéreinket, jelenlétükkel támogassák az ortodox közösséget. Fontos pillanata ez a magyar zsidóságnak, hiszen az évszázados múltjára méltán büszke magyar ortodoxia fennmaradása és megmaradása a tét.

Milyen jó és kellemes, ha együtt vannak a testvérek” – olvassuk a 130. zsoltárban, ami azt üzeni nekünk: Izráel egész népe egyetlen közösség, egy nép, egy szív. Felelősek vagyunk egymásért és azért a függetlenségért, amelyet kötelességünk megőrizni a jövő magyar zsidó generációinak érdekében.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Tudomány
Helló jövő: dróntaxikat teszteltek Izraelben
Hírek, lapszemle
Ilyen tévhitek élnek a magyar társadalomban a holokausztról
Mazsihisz hírek
A Mazsihisz új elnöke Izraelben tárgyal magas rangú vezetőkkel