Villányi András: „Egykor győri polgárok voltak"

2022. November 27. / 11:04


Villányi András: „Egykor győri polgárok voltak"

A Héber Imre Klub szervezésében Villányi András fotóművész tart előadást a győri zsidóság múltjáról „Egykor győri polgárok voltak" címmel az internetes Zoom platformon november 30-án, szerdán délután fél 5-től. Cikkünkben megtalálják a belépéshez szükséges Zoom-linket.

csatlakozom-gomb.png

Villányi András fotóművész rendszeresen tart előadásokat egy-egy magyar zsidó közösség múltjáról, történetéről. Következő előadását a győri zsidóságról a Héber Imre Klub keretében tekinthetik meg az internetes Zoom platformon jövő szerdán délután fél 5-től. A belépéshez az előadás előtt pár perccel erre a linkre kattintsanak.

A vészkorszak előtt Győr lakosságának 12 százaléka volt zsidó. A magyar állam által megbélyegzett és kirekesztett embereket az 1944 májusában felállított helyi gettóból haláltáborokba hurcolták és nagy többségüket meggyilkolták. Győrből csaknem ötezer áldozata volt a vészkorszaknak, amelyet a város zsidó lakói közül mindössze alig nyolcszázan éltek túl. 

(Címlapkép: Ünnepség a győri zsinagógában a templom avatásának 150. évfordulója alkalmából 2021-ben. Fotó: Mekli Zoltán/Mekliz Fotó/Győr+)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek