Nem vagyok az anyád: a Messiás-komplexus veszélyei – Jó szombatot!

2022. November 18. / 14:33


Nem vagyok az anyád: a Messiás-komplexus veszélyei – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma 15 óra 46 perckor köszönt be, a királynő holnap pontban 16 óra 54 perckor órakor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Hájé Szárá (Mózes 1. 23-25:18) hetiszakaszt olvassuk fel a zsinagógákban.

Annak, aki segíteni szeretne, legelőször meg kell tanulnia kijelölni a határokat, elmondani, mit lehet várni Tőle és mi az, ami óhatatlanul a másik, a megsegített felelőssége marad a saját életében. Ha pedig szeretünk valakit és mélyen együttérzünk vele, különösen fontos, hogy ne váljunk az anyjává/apjává. Ne adjuk fel a kapcsolat kölcsönösségét, mert különben: És itt kezdődik a hetiszakasz messzire ható története.

A Tórának ebben a részében pillantja meg a mezőn imádkozó, meditáló, csöndes és félszeg Izsák, aki nem mert maga elmenni lánykérőbe,

Ábrahám szolgájával, tevén érkező Rebekát, akinek sziluettje lassan rajzolódik ki az alkonyi horizonton. Ekkor találkozik először a tekintetük. Rebeka mintha megilletődne kissé a szemlélődő, komoly, magányos férfitól, Izsák pedig „bevitte őt az édesanyja, Sára sátrába, és elvette Rebekát feleségül. És megszerette Őt és megvigasztalódott édesanyja elvesztése után”.

Ugyanis Sára halálával indul a hetiszakasz, amelynek a vége felé ez a mondat olvasható. Egy érzelmi kezdeményezésre képtelen férfi erőtlen, kétségbeesetten ragaszkodó szeretetéről, aki az apjával felettébb problémás viszonyban volt, aki most elveszítette és aztán, tessék, megint meglelte az anyukáját.

Rebeka szerette, minden bizonnyal szerette Izsákot, féltően, odaadóan és gondoskodón. De nem lehetett a partnere, nem neveltek együtt gyerekeket (külön és egymás ellenében nevelték őket), a Tóra első erős, független, szeretetteljes és felelős női szereplőjének minden ereje arra kellett, hogy mások élete élje helyettük. Ki ne szerette volna a mélyérzésű, gyengéd Izsákot, de hogyan lett volna boldog mellette bárki?

Szokás megfeddni Rebekát, amiért nem avatta be terveibe Izsákot. Tudta, hiába mondta neki Isten, hogy Isten a gyerekeik közül Jákob viheti majd tovább az ígéretet és hogy segítse Isten szándékát, inkább becsapta a férjét, aki inkább Ézsaut szerette. De hát mikor lehetett Izsákkal megosztani bármit, bármilyen felelősséget? Mikor volt ez a kapcsolat egyenrangú, kölcsönös azután, hogy bevezette őt frissen meggyászolt anyja sátorába, hogy felkérte, legyen az édesanyja. Izsák, szegény, nem volt rá kész, sem akkor, sem később, hogy részt vegyen egy felnőtt kapcsolatban. A fiaik konfliktusai, Jákob „anyássága” és soha egészen el nem hagyott hajlama a pusztító kivételezésre, József tankönyvein mintaszerű nárcizmusa részben ebben a „megmentési kísérletnek” induló érzelmi katasztrófában gyökereznek, ebben az egészen a végső, nagy szabadulásig ható érzelmi katasztrófában.

Sem párkapcsolatba, sem – akár formális segítő kapcsolatba nem jó úgy belemenni, hogy eleve felmentjük a másikat a saját élete iránt viselt felelősség alól. Senkin nem lehet segíteni az ő közreműködése nélkül. Méltánytalan, hogy némelyek, mint Izsák, irtózatos terhet cipelnek. De már csak becsületből sem ígérhetjük meg, ami teljesíthetetlen, hogy majd mi elvisszük helyettük. Jelezni kell, mit és mennyit tehetünk érte és mi az ő dolga. És soha nem alapozhatunk felnőtt kapcsolatot a másik megmentésére, örökbefogadására. Akkor tudunk még segíteni is, ha Izsák, a mi Izsákjaink, illetve alkalomadtán mi magunk Izsákként, részt veszünk benne. És ebben is lehet valamennyit, nem nagyon sokat segíteni másoknak, az életünkért viselt felelősség felvállalásában.

Mégis, hiába tudjuk, hogy nem jó ez így, mindkettejükért, Izsákért és Rebekáért is megszakad a szívünk, ha figyelmesen olvasunk. Még jó, hogy már tudjuk, mert ismerjük a történet végét, hogy van, ha csak nemzedékekkel később is, de van feloldozás, és a folyamatnak, amely odáig vezet majd, ők is részesei voltak.

Békés ünnepet kívnunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek