Max Bruch: Kol Nidre – Jom Kipur-i imádság hegedűre és
zenekarra (videó)

2022. Október 03. / 00:23


Max Bruch: Kol Nidre – Jom Kipur-i imádság hegedűre és zenekarra (videó)

Max Bruch: Kol Nidre, Opus 47., Korcsolán Orsolya hegedű és az Anima Musicae Kamarazenekar előadásában. A felvétel a 24. Zsidó Kulturális Fesztiválon készült Budapesten a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában 2022. szeptember 8-án. / ÉLŐ FELVÉTEL.

A jom Kipur-i esti ima kezdetén, Kol Nidré – minden fogadalom – óráján szerte a világon, minden földrészen összegyűlnek a valláshoz kötődő hittestvéreink, hogy közösen, együttesen fohászkodjunk az Egek Urához, hogy bocsássa meg az ellene és embertársaink ellen elkövetett bűneinket, és hisszük és reméljük, hogy megszólal a magasságokból a Mindenható szava: száláchti kidvárechá, azaz megbocsátok néktek, ahogy – ígértem.

A megtérés napjaiban azt az egyszerű belátást kell csak szem előtt tartanunk, hogy egyetlen életünk van és minden perce szükségszerűen kivételes, mert visszahozhatatlan. Hogy ez az élet mindaddig, amíg lélegzünk, nyitott. Hogy amíg tart, sosem késő valódi önmagunkká válni.

Jó bepecsételtetést Mindannyiuknak!

A Kol Nidre dallamának pontos eredete nem ismert

Az a fáma, hogy a dallam gyökerei a német középkori népzenében keresendők.  Vannak, akik elutasítják ezt az elképzelést, szerintük egyértelműen zsidó eredetű a dallam.

Valójában a Kol Nidre nem csak egy dallam, hanem az egész egy zenei téma-füzér, ami a 15. vagy a 16. század során valamikor összeállt és állandó sorrendbe rendeződött.

A vallási környezet, az érzelmi háttér és az erőteljes dallam-kombináció egyedülálló pszichológiai atmoszférát teremt Jom Kipur előestéjén.

Ennek nagy része a zene azon képességével függ össze, hogy a lélekbe tud nyúlni, még akkor is, ha a hallgató nem érti a szavakat. Néhány hang gyakran elég ahhoz, hogy heves érzéseket váltson ki, és felidézzen akár régi emlékeket.

Az évszázadok során a Kol Nidre dallama számtalan zenészt és művészt inspirált, klasszikus zeneszerzőktől a filmeseken át a pszichedelikus rockzenekarokig. Az egyik legismertebb Kol Nidre dallamot Max Bruch (1838-1920) komponálta. (Forrás: Új Kelet)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek