A Világ Igazai: királynők és szülésznők – Jó szombatot!

2023. Január 13. / 14:33


A Világ Igazai: királynők és szülésznők – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma délután 15 óra 58 perckor köszönt be, a királynő holnap délután 17 óra 09 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Smot (Mózes 2. 1:1-6:1.) hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Mózes azért nőhet fel, mert akadnak olyan nem zsidó nők, akik az életüket kockáztatják érte, szegény bábák és gazdag hercegnők. A Világ Igazai, akik félik az Örökkévalót.

Sifra és Pua bábaasszonyok a héber Biblia mellékszereplői. Szülésznők, akiknek megparancsolja a Fáraó, hogy öljenek meg minden megszülető fiúgyermeket. A hetiszakasz szerint „héber szülésznők”, úgy tűnik, zsidók. De mi indokolja, hogy a fáraó, Egyiptom ura héber rabszolgákat bízzon meg bármivel, legfőképp azzal, hogy saját közösségük gyerekeit irtsák ki? Van a szószerkezetnek, a „héber szülésznők”-nek egy másik, sokáig kissé háttérbe szoruló olvasata, ha nem jelzős, hanem birtokos szerkezetként értjük. A „héberek szülésznői”, olyan szülésznők, akik a héber asszonyokat segítették. Ha elfogadjuk, ez az értelmezés azt jelenti, hogy ők maguk nem voltak zsidók. Egy midrás, rabbinikus kommentár felsorolja őket azok között a nem zsidó nők között, akik segítették Izrael népét. Sokan voltak. Feltűnően sokan. A nők különösen kitüntették magukat a héber Bibliában, a Világ Igazai között.

A bábaasszonyok kemény munkát végző proletárasszonyok voltak, de volt egy segítőjük Egyiptom csúcsán, az uralkodói palotában. A fáraó lánya. A szülésznők, mivel félték az Örökkévalót, nem hajtották végre a fáraó gonosz parancsát és azzal védekeztek, hogy a zsidó asszonyok életerősek, mire kiérnek, már maguktól megszülik a gyerekeiket. Félték az Istent, tehát parancsra sem öltek embert, pláne nem újszülöttet, gyereket. Ha zsidó, ha nem. 

Van olyan Istenhit, amely közös bennünk, zsidókban és nem zsidókban. A legalapvetőbb erkölcsi törvények tisztelete az, ami összeköt mindannyiunkat, akik féljük Őt. Összeköti a zsidókat a nem zsidókkal, a bábasszonyokat a hercegnőkkel, megteremti a gyerekeket féltő nők szövetségét minden etnikai, társadalmi, vallási határon túl. Mózes megmentőinek szövetségét. Erről a nagy vallásközi és nemzetközi szövetségről tanít a Tóra, arról, hogy, bár mindannyian más oldaláról ismerjük Őt, mindannyian ugyanazt az Örökkévalót ismerjük. Az egyiptomi asszonyok a Világ Igazainak mintái, őket követték végig a történelem folyamán az üldözött zsidók és nem zsidók megmentői.

A mostani hetiszakasz érthető akár a másokért, a gyerekekért minden áldozatra kész, a parancsot, a saját közösségéhez fűződő lojalitást, a saját apjuk embertelenségét is bármikor megtagadni hajlandó nem zsidó nők magasztos szövetségének magasztalásaként is.

Éljenek ők most, a bátor nem zsidó nők, akiknek Mózes tanítónkat köszönhetjük.

Békés ünnepet kívánunk!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek