Putyin bocsánatot kért Bennett-től az orosz külügyminiszter Hitler zsidóságát állító szavaiért

2022. Május 05. / 23:11


Putyin bocsánatot kért Bennett-től az orosz külügyminiszter Hitler zsidóságát állító szavaiért

Vlagyimir Putyin orosz elnök bocsánatot kért Naftali Bennett izraeli miniszterelnöktől Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Hitler részleges zsidóságát állító szavaiért – jelentette a Jediót Ahronót című izraeli újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke szerdán levélben fordult Oroszország budapesti nagykövetéhez Szergej Lavrov kijelentései kapcsán. A Mazsihisz elnöke azt írta Arnoldovics Sztaniszlavov budapesti orosz nagykövetnek: „Mély szomorúsággal hallottuk Lavrov külügyminiszter úr szavait, amelyekben Adolf Hitler vélt zsidó származásáról és a zsidók antiszemitizmusáról beszélt.”

Naftali Bennett csütörtökön telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, miután az utóbbi napokban feszültség alakult ki a két külügyminisztérium között, mert Lavrov egy olasz televízióban arról beszélt, hogy szerinte Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben zsidó vér folyik, hasonlóan Adolf Hitler náci vezérhez.

Bennett hivatala közölte, hogy Putyin bocsánatot kért az orosz külügyminiszter kijelentéseiért.

A miniszterelnök ezt követően köszönetet mondott az orosz államfőnek, amiért tisztázta a zsidó néphez és a holokauszt emlékéhez való hozzáállását.

A Kreml által kiadott tájékoztatás szerint Putyin emlékeztetett rá, hogy a gettókban és koncentrációs táborokban megkínzott és a nácik által büntetőakciókban meggyilkolt 6 millió zsidónak 40 százaléka szovjet állampolgár volt. Bennett a maga részéről méltatta a Vörös Hadsereg döntő hozzájárulását a nácizmus feletti győzelemhez. Az orosz elnök gratulált tárgyalópartnerének és az izraeli népnek a függetlenség napja alkalmából, amelyet csütörtökön, május 5-én ünnepelnek.

Moszkva szerint a két vezető kölcsönös érdeklődését fejeztek ki a baráti orosz-izraeli kapcsolatok továbbfejlesztése és a két ország vezetése közötti hasznos kapcsolatok fenntartása iránt.

A felek a Kreml közlése szerint megvitatták az ukrajnai helyzetet is, egyebek között a civilek evakuálásának kérdését a mariupoli Azovsztal üzemből. Putyin arról biztosította Bennettet, hogy az orosz hadsereg továbbra is a biztonságos távozásuk szavatolására. „Ami az Azovsztalban maradt fegyvereseket illeti, nekik a kijevi hatóságoknak kell parancsot adniuk a fegyverletételre” – hangzott az orosz elnöki hivatal közleménye.

Bennett hivatala szerint az izraeli kormányfő humanitárius kérést intézett az orosz elnökhöz, hogy vizsgálja meg az Azovsztal evakuálására vonatkozó különféle lehetőségeket. Bennett a Zelenszkijjel előző nap folytatott beszélgetésén elhangzott kérést tolmácsolta.

Putyin elnök válaszában megígérte, hogy lehetővé teszi a civilek, köztük a sebesült civilek evakuálását az ENSZ humanitárius folyosóján és a vöröskereszt segítségével.

Ez volt az első telefonbeszélgetés azóta, hogy Szergej Lavrov május 1-jén az olasz Mediaset tévétársaságnak adott interjújában azt állította, hogy Adolf Hitler zsidó származású lehetett, ami az izraeli kormány felháborodását váltotta ki.

„Ha jól emlékszem – félek, hogy tévedek –, de szerintem Hitlerben is volt zsidó vér. Ez abszolút semmit sem jelent. És már régóta azt halljuk, ahogy a bölcs zsidó nép azt mondja, hogy a legvérmesebb antiszemiták rendszerint zsidók. ’Nincsen család fekete bárány nélkül’, mondják minálunk” – mondta Lavrov a Rete4 csatornának adott nyilatkozatában.

Korábban Jeruzsálemben bekérették a külügyminisztériumba Oroszország nagykövetét Lavrov szavai miatt. „Az ilyen hazugságoknak az a célja, hogy magukat a zsidókat vádolják meg a történelem legszörnyűbb bűneivel, amelyeket ellenük követtek el, ezzel felmentve a felelősség alól az elnyomókat” – mondta Naftali Bennett még hétfőn. (MTI, Mazsihisz

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek