Régi zsidó kézírás olvasás – írástörténeti előadás sorozat

2023. Február 16. / 14:04


Régi zsidó kézírás olvasás – írástörténeti előadás sorozat

A magyarországi zsidó közösségek levéltári örökségének jelentős része található közlevéltárakban vagy nyilvános magánlevéltárakban. Ezek elsősorban adózással, a közösség belső adminisztrációjával kapcsolatos iratok, részletes adatokkal az egyes közösségek történetére vonatkozóan.

A dokumentumok az ország nyugati felében a 19. század közepéig, de a keleti országrészben akár a holokausztot közvetlenül megelőző időszakig héber betűs írással készültek, de nyelvük nem a különleges nyelvtudást igénylő héber vagy arámi, hanem a közösségekben általánosan használt német vagy jiddis, melyeket a levéltárakban dolgozók és a korszakkal foglalkozó történészek megértenek. A dokumentumok iránti érdeklődés a családkutatás világszerte tapasztalható megélénkülésével párhuzamosan jelentősen nőtt, elsősorban az összeírások, névlisták, adólisták iránt. 

Ezeknek az elolvasása könnyedén megtanulható – ehhez kívánunk egy 10 alkalmas (+ otthonról elvégezhető e-learning tananyag segítségével) képzésen segítséget nyújtani a Magyar Zsidó Múzeum és Leváltrá által szervezendő előadás és workshop sorozat.

17.png

TUDNIVALÓK A JELENTEZÉSRŐL

Az előadások látogatása csak a teljes kurzusra jelentkezéssel lehetséges. Az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem és az ELTE BTK hallgatói számára a kurzus elismert tanegységként is teljesíthető.

A nem egyetemi hallgatók az alábbi jelentkezési lap kitöltésével jelentkezhetnek. Jelentkezési határidő: 2023. február 28. kedd

18.png

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek