Fókuszban a felelősség – a Targum folyóirat publikációs felhívása

2023. Február 07. / 09:55


Fókuszban a felelősség – a Targum folyóirat publikációs felhívása

Targum folyóirat következő tematikus számának a „felelősség” és az ehhez kapcsolódó fogalmak állnak a középpontjában, így például az elkötelezettség, az egyéni integritás és a közösségi identitás, továbbá a hagyományhoz való viszony a Soá után. A tematikus szám szerkesztői Rugási Gyula és Balázs Gábor. A legfeljebb 60 ezer karakter terjedelmű tanulmányokat 2023. március 15-ig lehet elküldeni a szerkesztőségnek.

A Targum harmadik számába ezúttal olyan filozófiai alkotásokkal foglalkozó tanulmányokat várnak, amelyek a zsidó hagyomány forrásaiból indulnak ki, vagy azokkal fordulnak szembe, és változatos formákban, de explicit módon kapcsolódnak a Héber Bibliához, a Talmudhoz, a zsidó vallásjoghoz, a zsidó misztika szövegeihez, valamint a modern, szekuláris zsidó identitásfelfogást tükröző írásokhoz. 

Ide tartozik azon nem vallásos, de a zsidó forrásokkal és fogalomkészlettel tudatosan foglalkozó szerzők műveinek elemzése is, akiknek gondolkodása nem explicit módon viszonyult a zsidó hagyomány értelmezéséhez vagy a modern szekuláris zsidó identitáshoz, de akiknek az életművében mégis kimutatható a kapcsolódás a zsidó népi sorshoz vagy a zsidó szellemi örökséghez. Kívül esnek viszont e vizsgálódás körén ama filozófusok írásai, akiket pusztán származásuk köt a zsidósághoz. 

A legfeljebb 60 ezer karakter terjedelmű tanulmányokat 2023. március 15-ig várják a szerkesztőség e-mail címére: szerkesztoseg@targum.academy

(Forrás: Targum. Címlapkép: részlet Marc Chagall Az imádkozó zsidó című festményéből)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek