Dr. Konok Péter: Nehéz a zsidó bányászok élete…

2022. November 16. / 11:47


Dr. Konok Péter: Nehéz a zsidó bányászok élete…

A Bét Sálom Akadémia legutóbbi vendége dr. Konok Péter történész volt, aki „Nehéz a zsidó bányászok élete…” címmel tartott előadást arról, hogy a XIX-XX. századi ipari munkásságon belül mekkora volt a zsidóság szerepe. A rendzvénysorozat az újbudai Bét Sálom zsinagógában zajlik, szervezői Kende-Vasa Irén és Kende Péter. VIDEÓ

Dr. Konok Péter történész a Bét Sálom zsinagógában közelmúltban tartott előadásában elöljáróban arra emlékeztetett: Borsányi György történész a Világosság című folyóirat 1992/2. számában írt egy tanulmányt Zsidók a munkásmozgalomban címmel. Az előadó idézte is a tanulmány kezdőmondatait:

„A zsidóság és a szocialista munkásmozgalom kapcsolatának tanulmányozása sokáig a nemkívánatos témák közé tartozott. E tény összefügg azokkal az emóciókkal, amelyek a téma kulcsszavaihoz tapadnak”. 

Ebből következően a történész az említett kulcsszavak – zsidóság, szocializmus, munkásmozgalom – mentén járta körbe a témát. Az izgalmas előadást ezen a Facebook-oldalon teljes terjedelmében megtekinthetik.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek