Az OR-ZSE oktatójának tanulmánya a legrangosabb magyar oktatási szaklapban

2022. Szeptember 30. / 12:32


Az OR-ZSE oktatójának tanulmánya a legrangosabb magyar oktatási szaklapban

Az Educatio című, negyedévente megjelenő interdiszciplináris szemle legfrissebb száma közölte az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) oktatójának, Zolnay Jánosnak a „Hová tűntek a magyar gyerekek?” Egyházi és vákuumiskolák egy kelet-magyarországi régióban című tanulmányát. Zolnay János az OR-ZSE Szociális munka és Társadalomtudományi Tanszékének egyetemi docense.

– Az Educatio az oktatásügy társadalmi összefüggéseit bemutató interdiszciplináris folyóirat, amely 1992 óta jelenik meg. 2017 óta az Akadémia Kiadó kiadásában az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar tartalmi gondozásában jelennek meg negyedévente a tematikus lapszámok – írja az OR-ZSE honlapja. 

A szaklap legfrissebb száma a „Bővülő egyházi oktatás” tematikát járja körbe, ennek keretében közölték Zolnay János: „Hová tűntek a magyar gyerekek?” Egyházi és vákuumiskolák egy kelet-magyarországi régióban című tanulmányát.

Az írás bevezetőjében az olvasható, hogy a tanulmány két részletes vizsgálat alapján egy kelet-magyarországi térségben elemzi az iskolaegyháziasítás folyamatának korszakait és hatását a helyi oktatási kvázipiacra. Az első korszakban az egyházi iskola szigorú hitelvi igazodást követelt diákoktól és pedagógusoktól egyaránt. 

A második fázist az autonóm intézményi leválások jellemzik: az iskolák azért kezdeményezték a fenntartóváltást, hogy szelektálhassanak a jelentkező diákok közül. Ezeknek az iskoláknak a vallásos jellege, illetve a diákok és tanárok hitvallása puszta formalitás – állapítja meg a szerző. 

A harmadik korszakban a folyamatnak a régióban domináns kálvinista egyház oktatási logisztikai érdekei szabnak határt. Az egyházmegye csak abban az esetben engedélyezi újabb iskola átvételét vagy alapítását, ha az nem teremt konkurenciát a már működő kálvinista iskoláknak. Az iskolák államosítása után helyi szinten közpolitikai vákuum alakult ki, és ezen az egyházi iskolák arányának jelentős növekedése sem változtatott – vonja le a következtetést Zolnay János.

Az idézett tanulmány ezen a linken teljes terjedelmében elolvasható és pdf-file-ban letölthető.

(Forrás: OR-ZSE)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek