A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig

2022. Október 24. / 19:41


A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig

– A holokauszt a világtörténelem leghírhedtebb bűntette. Létfontosságú megértenünk, hogyan történhetett meg ilyen borzalom – írja Laurence Rees angol történész, dokumentumfilm-rendező a Libri által magyarul idén kiadott, A holokauszt - A gyűlölet gyökereitől a Harmadik Birodalom összeomlásáig című kötetében. A szerző többek között arra keresi a választ, hogy mi volt e népirtás helye az összes többi szörnyűség között, amit a nácik elkövettek.

„Miért hurcolták el férfiak, nők és gyermekek millióit, hogy elgázosítsák, agyonlőjék, halálra éheztessék, agyonverjék vagy egyéb eszközökkel gyilkolják meg őket? Mi volt e népirtás helye az összes többi szörnyűség között, amit a nácik elkövettek? Az utóbbi két és fél évtizedben számos televíziós dokumentumfilm-sorozatot készítettem a nácizmusról és a II. világháborúról, de egy pillanatra sem hagytak nyugodni ezek a kérdések. [...] A holokauszt a világtörténelem leghírhedtebb bűntette. Létfontosságú megértenünk, hogyan történhetett meg ilyen borzalom" – többek között ez olvasható Laurence Rees új kötetének előszavában. 

8433108_5.jpg

A szerző neve nem ismeretlen a hazai olvasóközönség előtt, hiszen több művét lefordították már magyarra. Magyarul is elérhetők a következő kötetei: Auschwitz – A nácik és a „Végső megoldás"; A nácik – Történelmi tanulságok; Zárt ajtók mögött –  Sztálin és a Nyugat politikai játszmái; A legsötétebb óra.

Új könyvét Kisantal Tamás fordította, és a Libri gondozásában jelent meg keménytáblás kötésben, 503 oldalon, az ára: 5999 forint. A szerzőtől előkészületben áll egy másik kötetének magyar kiadása is, ennek a címe: Hitler és Sztálin.

NÉVJEGY

Laurence Rees (1957) brit történész, dokumentumfilm-rendező. Oxfordban végezte tanulmányait, majd a BBC Timewatch című sorozatának szerkesztőjeként kezdte pályafutását, majd évekig a London School of Economics tudományos főmunkatársaként dolgozott. 2006-ban a British Book Awards rendezvényén az Auschwitzról szóló könyvével megnyerte az Év Történelemkönyve kitüntetést, ezzel ő az egyetlen dokumentumfilmes és könyvszerző, aki egy általa írt, rendezett és gyártott televíziós sorozatért megnyerte a rangos British Academy Film Awards, majd az ebből írt könyvével a British Book Award díjat. Több egyetem – köztük a University of Sheffield és az Open University – díszdoktori címmel tüntette ki.


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek