„Nagymama, nagypapa, mesélj nekem!” – Pályázati kiírás

2024. Április 15. / 21:10


„Nagymama, nagypapa, mesélj nekem!” – Pályázati kiírás

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) ismét pályázatot hirdet zsidó óvodák és iskolák tanulói számára azzal a céllal, hogy a gyerekeknek lehetőséget adjon zsidó értékekből fakadó gondolkodásra és alkotásra, és jövő nemzedékeit segítse bevonni a zsidó közösségi életbe és a zsidóság megélésébe. A pályázaton óvodától a gimnáziumig négy különböző korcsoportban lehet indulni, a korosztálynak megfelelő pályaművek elkészítésével.

PÁLYÁZATI TÉMÁK ÉS LEÍRÁSUK:

Óvodás korcsoport:
Zsidó ünnep az óvodámban”

Nemrég múlt purim, nemsokára itt a peszach és a szédereste, és biztosan emlékszel a hanukai gyertyagyújtásra. Emlékszel a közös készülődésre a többi gyerekkel és az óvónénivel? Hogy milyen jó volt együtt ünnepelni, és hogy milyen izgatottam mesélted el otthon, hogy mi történt? Meséld el nekünk is egy szép rajzban! A feladat egy rajz elkészítése A4-es papíron Zsidó ünnep az óvodámban címmel. A rajz bármely, az óvodában megtartott zsidó ünnepet ábrázolhatja, például a hanukát, a purimot vagy a tu bisvátot. A rajz fotó és számítógépes program kivételével bármilyen technikával (vízfesték, grafit, kollázs stb.) elkészíthető.

FORMAI KÖVETELMÉNYEK:

 • A képeket dupla borítékban vagy a postai borítékon belül lezárt papírdossziéban várjuk.
 • A belső borítékon vagy papírdosszién a következő információk szerepelhetnek: a rajz címe és a jelige.
 • A belső borítékon vagy papírdosszién, valamint a rajzon nem jelenhet meg sem a rajz készítőjének, sem a pedagógusnak, sem a szülőnek, sem az oktatási intézménynek a neve, és semmilyen egyéb, személyére utaló adat.

A PÁLYÁZATI ANYAG TARTALMA:

 • Rajz a jeligével ellátott belső borítékban vagy dossziéban
 • Honlapról letölthető űrlap, amely a személyi adatokat, a jeligét és a gondviselői nyilatkozatot is tartalmazza.
 • A beküldött rajz mellé az alábbi űrlapot és nyilatkozatot kötelezően csatolni kell! 

ŰRLAP ÉS NYILATKOZAT IDE KATTINTVA

DÍJAK

Első díj: Egyéves állatkerti vagy élménypark-belépő
Második díj: 15 000 forintos játékvásárlási utalvány
Harmadik díj: 10 000 forintos játékvásárlási utalvány

Az az óvodai csoport, amelyből arányaiban a legtöbb pályamű érkezik, 15 ezer forint értékű játékvásárlási utalványban is részesül.

//

Elemi tagozat (a hagyományos tagolás szerinti 1-4 osztály)
„Nagymama, nagypapa, mesélj nekem!”

A nagyszüleink szeretnek mesélni nekünk, és boldoggá teszi őket, ha unokáikkal tölthetik az időt, és elmondhatják az emlékeiket. Biztos a Te nagyszüleid is szívesen mesélnek Neked, és Téged is érdekel, hogy milyen volt a gyerekkoruk, a fiatalkoruk, és hogyan éltek azelőtt, hogy Te megszülettél. Kérd meg a nagymamádat vagy a nagypapádat, hogy mutassa meg Neked egy régi, kedvenc fotóját vagy tárgyát – liturgikus vagy használati tárgyat – amihez valami zsidósággal kapcsolatos emlék fűződik, és mesélje el annak történetét, Te pedig készíts a történetből egy képregényt. A feladat egy olyan képregény elkészítése, amelynek terjedelme legalább egy, legfeljebb négy oldal, oldalanként minimum 4 darab képpel. A képregény elkészítéséhez fotó és számítógépes program kivételével bármilyen technika használható.

FORMAI KÖVETELMÉNYEK:

 • A képregényeket dupla borítékban vagy a postai borítékon belül lezárt papírdossziéban várjuk.
 • A belső borítékon vagy papírdosszién a következő információk szerepelhetnek: a képregény címe és a jelige.
 • A belső borítékon vagy papírdosszién, valamint a képregényen nem jelenhet meg sem a rajz készítőjének, sem a pedagógusnak, sem a szülőnek, sem az oktatási intézménynek a neve, és semmilyen egyéb, személyére utaló adat.

A PÁLYÁZATI ANYAG TARTALMA:

 • Képregény a jeligével ellátott belső borítékban vagy dossziéban.
 • Honlapról letölthető űrlap , amely a személyi adatokat, a jeligét és a gondviselői nyilatkozatot is tartalmazza.
 • A beküldött képregény mellé az alábbi űrlapot és nyilatkozatot kötelezően csatolni kell.

ŰRLAP ÉS NYILATKOZAT IDE KATTINTVA

DÍJAK

Első díj: 20 000 forintos könyvvásárlási utalvány
Második díj: 15 000 forintos könyvvásárlási utalvány
Harmadik díj: 10 000 forintos könyvvásárlási utalvány

//

Felső tagozat (a hagyományos tagolás szerinti 5-8. osztály)
„Családom emlékei, családom történetei”

Érdekelnek szüleid, nagyszüleid, dédszüleid emlékei és történetei? Úgy gondolod, érdemes lenne ezeket megosztaniuk másokkal is, és szívesen segítenél abban, hogy ezek a történetek és emlékek közös emlékezetünk részeivé váljanak? Készíts egy interjút szüleiddel, nagyszüleiddel vagy dédszüleiddel, kérdezd meg tőlük, melyik a legkedvesebb tárgyuk – liturgikus vagy használati tárgy – vagy fényképük és kérd meg, hogy meséljék el a tárgy vagy a fotó történetét és hozzá fűződő emlékeiket! 

A feladatot háromféle módon teljesítheted:

Írd meg a történetet, 2 oldal, legfeljebb 3 oldal terjedelemben (Times New Roman betűkészlettel, 12-es betűnagysággal és a másfélszeres sortávval), a címlapon a történet címével és jeligével, és csatold hozzá a tárgyról készített fényképet vagy a digitalizált fotót.

VAGY

Készíts egy legalább 10 diából álló PPT-t, a tárgy fotójával vagy a fényképpel, egyéb fotókkal és az elmesélt történettel.

VAGY

Készíts egy 10 perces filmet a mobiloddal, filmezd le a tárgyat vagy a fotót és rögzítsd az interjút.

FORMAI KÖVETELMÉNYEK:

 • Az esszéket a fotókkal vagy a PPT-ket vagy a filmeket e-mailben várjuk.
 • Az esszékben, a PPT-n vagy a filmben nem szerepelhet sem a pályázónak, sem a pedagógusnak, sem a szülőnek, sem az oktatási intézménynek a neve, és semmilyen egyéb, személyére utaló adat.

A PÁLYÁZATI ANYAG TARTALMA:

Az e-mailben két csatolt dokumentumot várunk: esszé fotóval/PPT/film

 • Honlapról letölthető űrlap, amely a személyi adatokat, a jeligét és a gondviselői nyilatkozatot is tartalmazza.
 • A beküldött képregény mellé az alábbi űrlapot és nyilatkozatot kötelezően csatolni kell! 

ŰRLAP ÉS NYILATKOZAT IDE KATTINTVA

DÍJAK

Első díj: 25 ezer forint értékű könyvvásárlási utalvány
Második díj: 15 ezer forint értékű könyvvásárlási utalvány
Harmadik díj: 10 ezer forint értékű könyvvásárlási utalvány

//

9-12/13. évfolyam (a hagyományos tagolás szerinti gimnáziumi 1-4. osztály)
„Családom emlékei, családom történetei”

Van a családodban olyan tárgy – liturgikus vagy használati tárgy –, vagy fénykép amelyhez szüleidnek, nagyszüleidnek vagy dédszüleidnek valami fontos emléke fűződik? Amelyről sokat meséltek, vagy éppen ellenkezőleg, soha nem beszéltek, de tudod, hogy nagyon sokat jelent számukra? Szeretnéd megismerni pontosan ennek a tárgynak vagy fotónak a történetét és jelentőségét, úgy gondolod, érdemes lenne ezeket megosztaniuk másokkal is, és szívesen segítenél abban, hogy ezek a történetek és emlékek közös emlékezetünk részeivé váljanak? Kérd meg szüleidet, nagyszüleidet vagy dédszüleidet, hogy beszéljék el a tárgy vagy a fotó történetét! A feladat három részből áll: először készíts egy interjút, amelyben elbeszélik a tárgy vagy a fénykép történetét és a hozzá fűződő emlékeiket! Második lépésként mutasd be a tárgyat vagy a fotót, harmadik lépésként pedig foglald össze, hogy Te mikor és hogyan hallottál először a fontosságáról, és mondd el, hogy mit jelentett számodra akkor, és mit jelent most, hogy ismered a részletes történetet. Amennyiben a tárgy vagy a fotó története a holokauszthoz fűződik, próbáld megfogalmazni számunkra, hogy annak történetén keresztül mit tudtál meg a soá történetéről. 

A feladatot három módon teljesítheted:

 • Írd meg a történetet és saját élményeidet és érzéseidet, legalább 2 oldal, legfeljebb 4 oldal terjedelemben (Times New Roman betűkészlettel, 12-es betűnagysággal és másfélszeres sortávval), a címlapon a történet címével és jeligével, és csatold hozzá a tárgyról készített fényképet vagy magát a digitalizált fotót.

VAGY

 • Készíts egy legalább 10 diából álló PPT-t, a tárgy fotójával, a fényképpel és egyéb fotókkal és az elmesélt történettel, és saját élményeidet összefoglalva.

VAGY

 • Készíts egy 10 perces filmet a mobiloddal, filmezd le a tárgyat vagy a fényképet, rögzítsd az interjút és mondd el saját élményeidet.

FORMAI KÖVETELMÉNYEK:

 • Az esszéket a fotókkal vagy a PPT-ket vagy a filmeket e-mailben várjuk.
 •Az esszékben, a PPT-n vagy a filmben nem szerepelhet sem a pályázónak, sem a pedagógusnak, sem a szülőnek, sem az oktatási intézménynek a neve, és semmilyen egyéb, személyére utaló adat.

A PÁLYÁZATI ANYAG TARTALMA:

Az e-mailben két csatolt dokumentumot várunk: esszé fotóval/PPT/film

 • Honlapról letölthető űrlap, amely a személyi adatokat, a jeligét és a gondviselői nyilatkozatot is tartalmazza.
 • A beküldött pályázati anyag mellé az alábbi űrlapot és nyilatkozatot kötelezően csatolni kell! 

ŰRLAP ÉS NYILATKOZAT IDE KATTINTVA

DÍJAK

Első díj: 25 ezer forint értékű könyvvásárlási utalvány
Második díj: 15 ezer forint értékű könyvvásárlási utalvány
Harmadik díj: 10 ezer forint értékű könyvvásárlási utalvány

VALAMENNYI PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK HATÁRIDEJE ÉS CÍME

A rajzokat, képregényeket (óvodás és elemis korcsoport) postán vagy személyesenlehet eljuttatni a Mazsihisz címére (Elnöki Titkárság, Rózsa Katalin, Mazsihisz, 1075 Budapest, Síp u. 12. 5. postafiók 333 ).

A történeteket, PPT-ket és filmeket e-mailben lehet eljuttatni az elnök@mazsihisz.hu címre. A beadási határidő 2024. május 21.

A PÁLYÁZAT ELBÍRÁLÁSA

 • A jeligés dolgozatokat a Mazsihisz által felkért pedagógusok, neves szakemberek, valamint a Mazsihisz vezetése bírálja el.
 • A díjazottakat a díjátadás időpontjáról és helyszínéről levélben értesítjük, az eredményeket és a díjátadó helyszínét és dátumát a honlapon és a sajtóban is közöljük. 

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek