Szenes Hannára, a magyar zsidóság hős vértanújára emlékezünk kivégzésének 78. évfordulóján

2022. November 04. / 11:49


Szenes Hannára, a magyar zsidóság hős vértanújára emlékezünk kivégzésének 78. évfordulóján

Szenes Hanna kivégzésének 78. évfordulóján civil kezdeményezésre megemlékezés lesz Budapesten a II. kerületi, Széna téri emlékparkban álló Szenes Hanna mellszobornál 2022. november 7-én, hétfőn délután 2 órakor. Várunk mindenkit, akinek fontos a vészkorszakra való hiteles megemlékezés!

Szenes Hannát 1944. november 7-én a Margit körúti fogház udvarán lőtték agyon. A végrehajtási záradékot többek között az a Feketehalmy-Czeydner Ferenc írta alá, mint honvédelmi miniszterhelyettes, aki a több mint háromezer áldozatot követelő délvidéki mészárlást elrendelte 1942 januárjában.

Földi maradványait 1950-ben Izraelbe szállították, s a jeruzsálemi Herzl-hegyen helyezték örök nyugalomra. Izraelben nemzeti hősként tisztelik, számos utca és tér viseli a nevét.

Fotó: Pavel Bogolepov | Forrás: NépszavaFotó: Pavel Bogolepov | Forrás: Népszava

Naplóját, leveleit és verseit a Szépirodalmi Kiadó jelentette meg 1991-ben. Írásaiból egy nagyon érzékeny, tudatos, fiatal kora ellenére is éretten gondolkodó ember alakja rajzolódik ki. Írt egy erősen önéletrajzi ihletésű egyfelvonásos darabot is A hegedű címmel. Több versét, így például a Boldog a gyufa kezdetűt Izraelben népdalként éneklik.

Nevét szinte az egész világon ismerik. Műveit húsznál több nyelvre fordították le és ötven országban adták ki. Izrael államban, mint nemzeti hős sorsa és helytállása tananyag és az ottani érettségin is tétel.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek