Meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus

2022. December 03. / 18:40


Meghalt Hegedüs Zsuzsa szociológus

Életének 76. évében ma reggel elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus. A magát baloldali liberális, „zöld, kozmopolita, zsidó értelmiséginek” valló Hegedüs a kétezres évek elején került közelebbi, baráti viszonyba Orbán Viktorral. Állítása szerint az ő ötletén alapult a 2008-ban a vizitdíj, a kórházi napidíj és az egyetemi tandíj visszavonását kikényszerítő „szociális népszavazás”.

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően, életének 76. évében szombat reggel elhunyt Hegedüs Zsuzsa szociológus, filozófus, Orbán Viktor miniszterelnök korábbi főtanácsadója, a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítvány kuratóriumi elnöke – írja a Mandiner cikkére hivatkozva a 24.hu hírportál.

– Hegedüs Zsuzsa szombat reggel hét órakor hunyt el – erősítette meg a tényt portálnak az ismert közéleti személyiség rokona. 

Hegedüs Zsuzsa 1969-ben szerzett bölcsészdiplomát az ELTÉ-n, 1975-ig a Pénzügykutató Intézet tudományos munkatársaként dolgozott, majd 1976-ban Franciaországba emigrált, és Párizsban doktorált szociológiából. Szociológusként Franciaországban és Nyugat-Európában az új társadalmi mozgalmakkal foglalkozott, majd a most kialakuló globális, önkreatív társadalom elméletét dolgozta ki. Fontosabb publikációi ezekben a témakörökben jelentek meg franciául, angolul és olaszul. 

A kilencvenes években indította útjára a „Tégy a gyűlölet ellen” mozgalmat, amely a rasszizmus ellen lépett fel. A magát baloldali liberális, „zöld, kozmopolita, zsidó értelmiséginek” valló Hegedüs a kétezres évek elején került közelebbi, baráti viszonyba Orbán Viktorral. Állítása szerint az ő ötletén alapult a 2008-ban a vizitdíj, a kórházi napidíj és az egyetemi tandíj visszavonását kikényszerítő „szociális népszavazás”, amely megroppantotta az MSZP–SZDSZ-kormánykoalíciót, és 2010-ben a Fidesz kétharmadához vezetett. 

A kormányfőnek hivatalosan 2011 óta volt tanácsadója. A társadalmi felzárkóztatásért és a konfliktusok kezeléséért felelős főtanácsadóként indította el a Minden Gyerek Lakjon Jól Alapítványt, amely ételosztásokat szervezett a hátrányos helyzetű térségekben.

Orbán Viktor miniszterelnök egy Facebook-bejegyzésben búcsúzott el Hegedüs Zsuzsától. A politikus röviden ennyit írt: „Elhunyt Hegedüs Zsuzsa. Isten veled.”

A 24.hu cikk teljes terjedelmében itt olvasható.

Címlapfotó: Szigetváry Zsolt / MTI

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek