Kornai Jánosra emlékezik a Mazsike a Budapest150 keretében

2023. Március 19. / 09:13


Kornai Jánosra emlékezik a Mazsike a Budapest150 keretében

„A gondolat erejével – Kornai János, az elmúlt száz év legnagyobb hatású magyar" címmel a világhírű közgazdász életútját eleveníti fel a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) kultúrsétája jövő vasárnap, március 26-án. Találkozó az id. Antall József rakparton lévő József Attila szobornál, az Országház épületének déli oldalán délelőtt 10 órakor. Az esemény a Budapest150 ünnepségsorozat részeként valósul meg.

Mint az esemény Facebook-oldalán olvasható: a sétán Kornai János (1928-2021) életútját követik végig, kitérve a fontosabb életeseményekre, sorsfordulókra, szellemi fejlődése szakaszaira és személyes értékválasztásaira. 

A Deme Zoltán által vezetett, mintegy 2 órás résztvevők megtudhatják, hogy a vészkorszak után hithű kommunistává, hivatásos pártmunkássá, majd a Szabad Népnél propaganda-újságíróvá lett Kornai végül miként szakított a marxizmussal és a párttal, mit tett az '56-os forradalom sűrű napjaiban, majd hogyan lett világszerte elismert közgazdász, harvardi professzor és akadémikus az a Kornai, akinek legmagasabbb iskolai végzettsége az érettségi volt. Kiderül az is, hogy milyen szerepet játszott Kornai a magyarországi rendszerváltás előkészítésében. 

Előkerülnek majd az '50-es évek viccei, vagy a sorok között olvasás tudománya, meg az is, hogy kivel sikerült Kornainak elintéztetnie, hogy bekössék hozzájuk a telefont...

Találkozó József Attila szobránál az id. Antall József rakparton március 26-án, vasárnap délelptt 10 órakor. A sétajegy ára 3500 forint (Mazsike tagoknak 2500 forint  (fizetés a helyszínen készpénzzel).

A részvétel regisztrációhoz kötött, ha ott szeretnének lenni, akkor töltsék ki ezt a regisztrációs adatlapot

(Címlapkép: MTI via HVG.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek