Gyász: Meghalt Szalai Júlia szociológus

2022. November 21. / 14:32


Gyász: Meghalt Szalai Júlia szociológus

– Életének 75. évében elhunyt Szalai Júlia, a magyar szociológia nagy hatású, kiemelkedő képviselője. Élesen és érzékenyen látta és módszeres alapossággal vizsgálta a magyar és a közép-kelet európai régió társadalmainak jelenségeit. A magyar és nemzetközi szociológiát hosszú évtizedekre meghatározó publikációkkal gazdagította – adta hírül a Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézet.

Szalai Júlia 1948-ban született Budapesten, édesapja Szalai Sándor (1912-1983) volt, a háború utáni hazai szociológia egyik legfontosabb szervezője és terjesztője, akinek 1944-ben származása miatt munkaszolgálatot kellett teljesítenie.

Szalai Júlia a budapesti Móricz Zsigmond Gimnázium zenei tagozatú osztályában érettségizett, 1966 őszétől a közgazdasági egyetem tervmatematika szakos hallgatója volt. A következő évben édesapja segítségével Ferge Zsuzsa empirikus kutatásaiban kérdezőbiztos lett, és Ferge hatására kezdett szociológiával foglalkozni. Szakdolgozatát az 1971-ben éppen megalakult szociológia tanszéken, az angliai szociálpolitika kialakulásáról írta. 

Munkássága során a szegénység tanulmányozása mellett a társadalmi struktúra, a munkaerőpiac és az etnicitás, a hazai polgárosodás társadalomtörténete, a társadalmi redisztribúció viszonyai váltak fő kutatási területeivé. 

1973 óta dolgozott az MTA Szociológiai Kutatóintézetében, 2008 óta az intézet tudományos tanácsadója, majd emeritus professzora volt. Tanított többek között az ELTÉ-n, a CEU-n, a Wesley János Lelkészképző Főiskolán és a glasgow-i Strathclyde Egyetemen. 1986-ban lett a szociológia-tudomány kandidátusa, 2008-ben elnyerte az MTA doktori fokozatát is. 2019-ben az MTA levelező tagjává választotta.

A 70. születésnapján kollégái, tanítványai a Szociológia Intézet folyóirata, a Socio.hu neki szentelt különszámával köszöntötték. 

Legyen neki könnyű a föld!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek