Gyász: Elhunyt Ági néni (Jaffa Navon) – egy volt szarvasi táborozó és ifivezető búcsúja

2022. Október 12. / 22:42


Gyász: Elhunyt Ági néni (Jaffa Navon) – egy volt szarvasi táborozó és ifivezető búcsúja

A 2000-es évek elején járunk, pizza van vacsorára a szarvasi táborban. Hatalmas sor kígyózik a repetáért. A Negev, a legkisebbek korcsoportja, a hagyományoknak megfelelően, a konyha csapóajtajának közelében ül. Még el sem fogynak a szeletek az asztalról, Ági néni már ott áll mellettünk. „Hozzak még?” – kérdezi mosolyogva, fordul, és jön is a teli tálcával. Nekünk nem kell sorban állnunk, míg sokan azon izgulnak, jut-e még nekik, nálunk nem kell aggódni, folyamatos az utánpótlás. Paszternák András emlékezik.

Eltelik hat-hét év. 

Ági néni féle „szivacs” süti van uzsonnára, a korcsoport madrichjai (ifivezetői) mennek be a konyhára a finom falatokért. Távozóban utánuk kiált Ági néni: „Pasztinak, a korcsoportvezetőnek” vittetek?”

Smuel bácsi és Ági néni ❤️🖤Smuel bácsi és Ági néni ❤️🖤Fotó: Salamon Sára

Eltelik vagy újabb öt-hat év, 

Izraelben vagyok posztdoktor. Izgatottan indulok el a Bar-Ilan Egyetemről, vendégségbe tartok Ági nénihez és Smuel bácsihoz. A térképet lesem, hol kell leszállnom a 161-es buszról Bnei Brakban. Becsengetek hozzájuk, s elindul az a rituálé, melyet két és fél éven át rendszeresen megismétlünk. 

Smuel bácsival megvitatjuk a Duna tv híreit, nosztalgiázunk egy kicsit a szarvasi nyarakról, majd következik a vacsora. Csupa tábori csemege tölti meg az asztalt. Hosszan beszélgetünk. Mikor indulnék, Ági néni elkezd csomagolni: egy kis gombalevest, kakaós kalácsot, csokikrémet tesz a szatyorba. Gyermek és ifjúkorom alföldi ízei kísérnek haza.

Három apró mozzanat, mely eszembe jut, amikor Ági nénire gondolok. 

Egy nekrológban lehetne írni a romantikus szerelmükről, a Vészkorszakban átélt nehézségekről, a kalandos izraeli alijájukról, a szentföldi kemény, dolgos munkanapokról, népes családjukról, unokákról, dédunokákról, a 2009-ben a MAZSIHISZ-től kapott Magyarországi Zsidókért-díjról…, de Ági néni és Smuel bácsi (2020 márciusában hunyt el), így együtt, sokunk számára a tiszteletbeli „nagyszülő” volt a szarvasi Lauder táborban. Megtestesítették a hagyományt a kóser konyhában, az Imateremben, akkor amikor odaléptek gyerekekhez és madrichokhoz, meséltek, kérdeztek, gondoskodtak mindannyiunkról.

Példaképek voltak számunkra, egy pillantással, gesztussal formáltak bennünket. Köszönet mindezért, emlékük velünk él a mindennapokban!

Smuel bácsi, Ági néni, Paszternák AndrásSmuel bácsi, Ági néni, Paszternák András2012 Szukot

Paszternák András
egy volt szarvasi táborozó és ifivezető 

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó kisokos
A beteglátogatás – az Istentől tanult jócselekedet
Ünnepek
Az angyal a részletekben lakik – Jó szombatot!
Mazsihisz hírek
Fontos: Kedvezmények közösségünk tagjainak a Szeretetkórházban