Gyász: 81 évesen meghalt Rózsa Gyula művészettörténész, újságíró

2022. Szeptember 04. / 13:50


Gyász: 81 évesen meghalt Rózsa Gyula művészettörténész, újságíró

A gyöngyösi eredetű zsidó családban 1941-ben Miskolcon született Rózsa Gyula Munkácsy Mihály-díjas művészettörténész hosszú, s szakmai kihívásokban gazdag pályát tudhatott maga mögött. 1964–1985 között a Népszabadság képzőművészeti kritikusa, 1971–1985 között a Kritika képzőművészeti rovatvezetője volt, 1985-től 1992-ig az Iparművészeti Múzeumot vezette főigazgatóként, majd 1992-ben lapigazgatóként tért vissza a Népszabadsághoz, ahol 2004-ig dolgozott. Legyen neki könnyű a föld! 

Az ország egyik legjobban író képzőművészeti kritikusától búcsúzunk. Egészen különleges érzéke volt ahhoz, hogy a legelvontabb és legbonyolultabb művészeti kérdésekről is közérthetően írjon, segítve ezzel egy-egy mű befogadását, vagy éppen elutasítását. A magánéletben lehetett harsány - az volt -, de ahhoz a kritikusi korosztályhoz tartozott, aki „párhuzamos hivatása" – a napilapírás és a műkritika –  gyakorlásában nem tűrte még az elütéseket sem, nemhogy a homályos maszatolást. Érvelése egy-egy alkotás megítélésében kíméletlen volt – de nem kegyetlen – , s mert kristálytisztán gondolkodott, hát úgy is írt, érvelt. „Könnyen" tehette, elképesztően művelt volt – írja róla nekrológjában egykori munkatársa, Friss Róbert a Népszava szombati számában. 

rgy.jpgRózsa Gyula (1941-2022) Fotó: Népszava

A Népszava búcsúcikkét teljes terjedelmében itt olvashatják, Rózsa Gyula munkásságából pedig a honlapján, ide kattintva kaphatnak ízelítőt.

Fakadjon áldás emlékéből!

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek