Az emberség útján Radnóti Miklós nyomában

2022. Október 13. / 15:22


Az emberség útján Radnóti Miklós nyomában

Szerző: Kácsor Zsolt

Ha lehet Radnóti-kultuszról beszélni ebben az országban, akkor annak az egyik legfontosabb mozgatórugója ma a kunszentmiklósi Tóth Péter Lóránt. „Versvándornak” nevezi magát, ebbéli minőségében járja a hazai és határon túli településeket Radnóti verseit szavalva, s az ő nevéhez fűződik a Radnóti-menet megalapítása is, amelyen Győrtől Abdáig vonul a tömeg. Igen, a tömeg, mert az idei Radnóti-meneten több mint 300-an voltak.

Tóth Péter Lóránt versvándor nagyon sokat tesz azért, hogy a tragikus sorsú Radnóti Miklós versei minél többször és minél több helyen hangozzanak fel. Ő maga a költőt „szellemi iránytűnek” tartja, aki a kaotikus időszakokban világosan jelzi, hogy merre vezet az emberség, s merre az embertelenség útja. 

A kunszentmiklósi versvándor a maga módján járja „az emberség útját” Radnóti nyomában: amikor pár évvel ezelőtt végigjárta a Borból Abdáig vezető halálmenet útját, az utolsó, Győrtől Abdáig tartó szakaszon néhányan csatlakoztak hozzá. Akkor fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy Radnóti és mártírtársai tiszteletére minden évben meg kellene tenni a Győr-Abda utat, s ebben szellemi partnerekre talált Pintér Ildikó, a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium tanára, valamint Szabó Zsolt,  Abda község polgármestere személyében. 

Foto-Szabo-Bela-Radnoti_emlekmenet-2022-9707.jpg

Az ő hármasuknak köszönhető, hogy a nemrég lezajlott idei Radnóti-meneten több mint 300-an gyalogoltak el a költő és mártírtársai meggyilkolásának helyszínére. Tóth Péter Lóránt így idézte fel azt a napot:

– Nagyon hideg volt, ráadásul végig lógott az eső lába fölöttünk, úgyhogy le a kalappal mindenki előtt, aki végigjárta az utat.

A rendezvényen nemcsak győriek és abdaiak vettek részt, hanem jöttek szerte az országból, hogy megemlékezzenek Radnóti Miklósról: voltak résztvevők Balassagyarmatról, Békéscsabáról, Budapestről, és még az ország másik végéből, Nyíregyházáról és Szegedről is. 

Foto-Szabo-Bela-Radnoti_emlekmenet-2022-0109.jpg

Ami pedig az abdaiakat illeti: az emlékműnél ott voltak a helyi általános iskola alsó- és felső tagozatos tanulói a tanáraikkal együtt. 

S amikor mindenki összegyűlt, az ártatlanul meggyilkolt áldozatok emlékműve előtt a több száz ember egyszerre mondta el a Nem tudhatom… című versét. Katartikus pillanat volt. 

Aki szeretné átélni, jövőre legyen ott a következő Radnóti-meneten, Tóth Péter Lóránt ugyanis nem adja fel, az a célja, hogy minél több emberhez eljusson az üzenet: az emberség útját kell járni, a másik út a földi pokolba vezet.

Foto-Szabo-Bela-Radnoti_emlekmenet-2022-0062.jpgA versvándor szaval az abdai emlékműnél

Tóth Péter Lóránt szervezésben – és a helyi Bajza gimnáziummal együttműködve – 2023. április 18-án Radnóti-emléknapot rendeznek Hatvanban. Azért éppen ott, mert Radnótit a munkaszolgálatainak egyikén a hatvani cukorgyárban is dolgoztatták. Írják be a naptárba az időpontot, és ha tehetik, legyenek ott. 

Fotók: Szabó Béla

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek