Az első botlatókövek Budapest XV. kerületében

2023. Január 10. / 09:06


Az első botlatókövek Budapest XV. kerületében

Rákospalotán, a főváros XV. kerületében helyezett el botlatóköveket a napokban a család kezdeményezésére a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (Mazsike) a Rákos út 197. számú ház előtt, ahonnan nyilasok hurcolták el a 33 éves Éliás Béláné Salamon Mártát és 8 éves kislányát, Éliás Ágnest 1944-ben. Az áldozatokat Auschwitzba deportálták, ahol mindkettejüket megölték.

A 2023-as polgári újév első botlatóköveit a rákospalotai Rákosi út 197. számú ház előtt helyezték el – olvasható a Mazsike Facebook-oldalán

Az eseményről beszámolt a kerületi sajtó is, amelynek cikke így fogalmaz: „Éliás Béla pékmester Rákospalotán, a Rákos úton működtette üzemét. A zsidó származású mestert innen vitték munkaszolgálatra az óbudai téglagyárba. Míg ő távol volt, a nyilasok elmentek otthonához, ahonnan 33 éves feleségét, Éliás Béláné Salamon Mártát, illetve nyolcéves kislányát, Ágnest is elhurcolták. Őket azonban jóval messzebbre, az auschwitzi koncentrációs táborba vitték, ahol a tábor őrei mindkettőjüket azonnal ki is végezték. Éliás Béla mindezzel csak azt követően szembesült, hogy élve hazatért a munkaszolgálatból. A pékmester később új családot alapított, melyből egy fia, András született".

A botlatókövek elhelyezését a család kezdeményezte, a cikkben említett, Izraelben élő András is jelen volt az eseményen. Mint a lapnak elmondta, 1953-ban ebben a házban született, ahol édesapja első családját elhurcolták, s 1965-ig itt élt.

A teljes cikk itt olvasható. 

(Címlapkép: Mazsike/Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek