A vészkorszakban ezreket mentő spanyol diplomatára emlékeztek Óbudán

2022. Szeptember 30. / 13:25


A vészkorszakban ezreket mentő spanyol diplomatára emlékeztek Óbudán

Szeptember 28-án, születésének 112. évfordulóján Ángel Sanz Briz spanyol diplomatáról emlékezett meg Óbuda. Ángel Sanz Briz a budapesti spanyol nagykövetségen ügyvivőként dolgozott 1944-ben, s kezdetben a Magyarországon élő, spanyol gyökerű szefárd zsidókat igyekezett megóvni a biztos haláltól. Ám ahogyan nőtt a fenyegetettek száma, a mentettek köre is egyre bővült, így végül több mint 5200 magyar ember köszönhette neki az életét. 

Hálával ápoljuk Ángel Sanz Briz embermentő spanyol diplomata emlékét Óbudán – írja a kerületi honlap a diplomatáról, aki a vészkorszak idején több mint 5200 magyar ember életét mentette meg. Mint írják, a kerületben van emlékműve, elneveztek róla utat, ültettek a tiszteletére fákat és adtak ki róla könyvet is. 

A spanyol, illetve budapesti angyalként is emlegetett fiatal diplomata kezdetben a Magyarországon élő, spanyol gyökerű szefárd zsidókat igyekezett megóvni a biztos haláltól. Ám ahogyan nőtt a fenyegetettek száma, a mentettek köre is egyre bővült, így végül több mint 5200 magyar ember köszönhette az életét Ángel Sanz Briznek. 

ángel-1-657x500.jpg

A harmadik kerületben elhivatottan ápolják az embermentő kivételes munkásságának emlékét. Többek között minden évben a diplomata nevét viselő út elején álló emlékmű mellett egy juharfa elültetésével tisztelegnek előtte. Az Ángel Sanz Briz emlékévben,azaz 2020-ban (a zaragozai születésű diplomata akkor 110 éve született és 40 éve hunyt el, illetve 75 éve ért véget a második világháború) a tisztelgő faültetés mellett kiadvánnyal jelentkeztek a spanyol embermentőről. Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat közreműködésével készült, az Egy angyal Budapesten című kiadás példányaiból a harmadik kerület minden XI. évfolyamos diákja kézhez kapott egyet.

A kerületi lap cikkét itt olvashatják.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek